Gruparea Statul Islamic se afla in posesia a mii de pasapoarte in alb si nu este exclus ca alti jihadisti sa vina in Europa folosindu-le, asa cum au facut-o atacatorii de pe 13 noiembrie la Paris si Saint-Denis, avertizeaza ministrul francez Bernard Cazeneuve, relateaza Reuters.

Doi dintre francezii care se aflau printre kamikaze - Samy Amimour si Omar Mostefaï - au revenit in Europa "folosind aparent documente false si traversand mai multe frontiere", a amintit ministrul de Interne. "Daech (acronimul arab al Statului Islamic) a recuperat mii de pasapoarte in alb din Irak si din Siria, s-a dotat cu o adevarata uzina de documente false", a declarat el joi intr-o audiere in Comisia parlamentara de ancheta privind lupta impotriva terorismului, potrivit News.ro.

"Nu este exclus, fiindca acest lucru s-a intamplat deja, ca alte comandouri sa poata intra pe teritoriul Uniunii Europene, cu documente, pentru a ne lovi", a adaugat el, subliniind asupra hotararii Frantei de a impunea sa se adopte noi masuri la nivel european pentru a evita acest scenariu. Bernard Cazeneuve a subliniat asupra complexitatii drumului urmat de autorii atacurilor de la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morti, si a pus in discutie lipsa unei coordonari europene.

"Este (...) cel putin reductionist sa imputam serviciilor de securitate interne franceze, si numai lor, o lipsa de vigilenta sau de prevedere", a apreciat el, evocand faptul ca niciuna dintre tarile traversate de jihadisti nu i-a "semnalat'. "In anumite privinte, absenta unui sistem de alerta european si a unei coordonari eficiente a serviciilor europene (...) a fost scoasa in evidenta in noiembrie", a apreciat ministrul. Bernard Cazeneuve a recunoscut totodata existenta unei probleme in urmarirea, in Franta, a unor persoane inculpate pentru fapte asa-zis "teroriste". Legea prevede ca preluarea in control judiciar a unui suspect pune capat urmaririi sale administrative.

Un "paradox", care va face obiectul unor propuneri din partea Comisiei parlamentare de ancheta, al carei raportor este, a subliniat deputatul socialist Sébastien Pietrasanta. "Efectiv, atunci cand indivizi care reprezinta un risc terorist si care sunt sub control judiciar, nu mai avem arme pentru a asigura urmarirea pe care ar trebui sa o putem mobiliza. Este un lucru incontestabil", a declarat Bernard Cazeneuve. "Dar niciun serviciu nu poate sa faca altceva decat sa aplice legislatia in vigoare", a adaugat el, sugerand ca o schimbare a acestei stari de fapt ar putea necesita o amendare a Constitutiei.

Samy Amimour, unul dintre atacatorii de la Bataclan, a fost inculpat in octombrie 2012 si plasat sub control judiciar, dupa care le-a scapat anchetatorilor si s-a dus in Siria. Ministrul Justitiei Jean-Jacques Urvoas estima miercuri seara, in fata membrilor acestei comisii, ca problema unei consolidari a modalitatilor de control judiciar in domeniul terorist este legitima. "Nu este o problema de vointa, nici de intentie si nici macar de drept", a spus el. "Este o problema de mijloace", a subliniat ministrul. Cincisprezece atentate au fost dejucate in Franta incepand din 2013, dintre care sapte din ianuarie 2015 incoace, potrivit lui Bernard Cazeneuve, care a amintit ca nivelul amenintarii ramane "extrem de ridicat".

Sursa foto: Shutterstock / Statul Islamic

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri