Alianta Nord-Atlantica ar putea aproba la summitul din luna iulie, de la Varsovia, un nou post de asistent al secretarului general ce se va ocupa de centralizarea informatiilor, pentru a imbunatati cooperarea intre serviciile secrete ale statelor membre, in special in domeniul luptei impotriva terorismului, relateaza Wall Street Journal, care precizeaza ca initiativa naste, insa, controverse.

Noul oficial va fi civil, dar va avea experienta militara, potrivit unor surse citate de WSJ. De asemenea, un ofiter activ ii va servi ca adjunct. Initial, SUA a cerut ca un american sa ocupe aceasta functie, dar alte natiuni au blocat initiativa, spunand ca Washingtonul are prea mult posturi importante in NATO. In prezent, oficialii SUA sunt in favoarea unui oficial britanic sau canadian pentru a ocupa rolul, dar surse apropiate dosarului spun ca si olandezii au prezentat un candidat puternic, potrivit News.ro.

In urma atacurilor teroriste de la Paris si de la Bruxelles, Europa depune eforturi de imbunatatire a impartasirii de informatii intre statele sale. Unii oficiali cred ca NATO, care se bazeaza in prezent, in mare masura, pe serviciile secrete ale SUA, ar putea facilita schimbul de informatii, daca ar avea un oficial care sa coordoneze acest demers. NATO nu are in prezent un rol oficial in lupta impotriva Statului Islamic, iar demersurile pentru crearea noii pozitii vine pe fondul criticilor tot mai intense privind esecul Aliantei de a aloca mai multe resurse terorismului. Pentru a juca un rol mai important in acest sector, NATO trebuie sa imbunatateasca procesul de impartasire si sintetizare a informatiilor, spun oficialii.

Noul post de asistent pentru informatii al secretarului general a fost propus pentru prima data pentru a imbunatati capacitatea de strangere si analiza a informatiilor in legatura cu activitatile militare ruse, dupa anexarea Crimeei. Insa oficiali SUA si NATO considera ca cel mai important rol al sau ar fi in lupta impotriva Statului Islamic si altor amenintari teroriste provenind din Orientul Mijlociu. Insa intensificarea rolului NATO in strangerea de informatii privind terorismul naste si controverse. Multe tari europene mentin o diviziune clara intre serviciile de informatii si politie.

Oficiali au subliniat ca, in calitate de alianta militara, NATO nu are rol de mentinere si aplicare a legii si nu poate interfera cu actiunile agentiei de politie a UE, Europol, care a creat recent un centru de lupta impotriva terorismului. Insa, in conditiile in care UE lasa problemele de securitate in seama statelor membre, NATO are mandatul si capacitatea de a asigura impartasirea de informatii intre statele membre, printr-o retea sigura si un sistem robust pentru clasificarea materialelor secrete, spun oficialii. NATO include si doi jucatori cruciali in lumea informatiilor, Statele Unite si Turcia, care nu fac parte din UE – ceea ce face Alianta un for mai bun pentru impartasirea de informatii valoare, spun oficialii.

Membrul Camerei Reprezentantilor Devin Nunes, un republican din California si presedinte al Comisiei de Informatii al camerei inferioare a Congresului, a declarat ca NATO trebuie sa isi concentreze analiza informatiilor pe terorism si a adaugat ca un nou coordonator al serviciilor secrete ar putea indemna aliatii sa impartaseasca mai multe, pentru a avea un tablou comun asupra amenintarilor cu care se confrunta. “NATO trebuie sa se concentreze serios (pe contraterorism – n.r.), cel putin pe informatii”, a afirmat Nunes, care a vizitat sediul Aliantei de la Bruxelles in luna mai. “Nu se va schimba nimic peste noapte. Dar daca dezvolti acest lucru timp de mai multi ani, in cinci ani ai putea avea ceva valoros”, a explicat oficialul.

In loc sa cheltuiasca mai multi bani, NATO trebuie sa isi faca actualele eforturi mai eficiente, considera Nunes. Din punctul sau de vedere, Centrl NATO de Fuziune a Informatiilor, finantat in mare masura de Statele Unite, ar trebui sa isi schimbe mandatul de la Afganistan la un efort mai amplu de lupta impotriva terorismului. Nici Statele Unite, nici NATO nu dezaluie public cat cheltuie pentru serviciile de informatii militare. Insa un oficial american a spus ca SUA cheltuieste circa 200 de milioane de dolari pe ani, o suma despre care un alt oficial sustine ca reprezinta numai circa trei sferturi din finantarea totala a Aliantei in acest domeniu.

NATO nu strange singura informatii, ci se bazeaza pe contributii din partea statelor membre. In timp ce Nunes si altii au criticat procesul de schimb de informatii din NATO, ep car el-au criticat drept muribund, Alianta are un sistem securizat de comunicatii si construieste in prezent o mica flota de drone de recunoastere. Un asistent pentru informatii al secretarului general ar putea sa ofere o directie strategica ampla comandamentului militar al NATO si sa canalizeze si sa coordoneze analiza informatiilor, au spus oficialii. In prezent, ambasadorii la NATO pot sa primeasca, uneori, un raport de informatii pe canalele militare de informatii ale Aliantei si altul pe canalele civile, iar nimeni nu incearca sa explice de ce difera analizele.

Reforma ar fi similara crearii functiei de director national al serviciilor de informatii in SUA, dupa atentatele din 11 septembrie 2011. “Avem nevoie de cineva care sa poata analiza intregul sistem in mod strategic si sa aiba isi dea seama cum poate imbunatati lucrurile de-a lungul timpului”, a spus un inalt oficial american. Ameliorarea procesului de coordonare a serviciilor de informatii in SUA nu a fost usoara, iar schimbarile implementate in ultimii 15 ani sunt departe de a fi perfecte. Cu toate acestea, oficialii spun ca agentiile de informatii militare, precum Agentia Nationala de Securitate, pot sa se coordoneze mult mai bine in prezent si sa impartaseasca rapid informatii cu agentiile civile, precum CIA si FBI.

Generalul ceh de armat Petr Pavel, seful comisiei militare a NATO, a spus ca oficialul care va ocupa noul post va conduce o structura de informatii noua a NATO, care “uneste serviciile de informatii militare si civile impreuna, intr-un singur produs, combinat din aceste doua ramuri”. Acest lucru asigura “ca toata conducerea NATO, si politica si militara, vor avea un tablou comun al informatiilor, care combina analiza informatiilor din toate sursele disponibile”, a explicat generalul Pavel. Unii membri ai Aliantei sunt sceptici in legatura cu amploarea rolului Aliantei in strangerea si analiza de informatii. Un oficial francez a spus ca majoritatea schimbului de informatii este facuta pe baz bilaterale, iar NATO nu va inlocui niciodata acest lucru. Cu toate acestea, Parisul sustine crearea noului post, a dat asigurari aceeasi sursa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri