Peste 13 milioane de alegatori sunt chemati la urne duminica, pentru alegerile locale din Italia, un scrutin cu valoare de test pentru premierul Matteo Renzi, care depune eforturi pentru relansarea economiei si reducerea somajului, iar printre candidati se numara si zeci de romani, relateaza AFP si presa locala.

Sectiile de vot din cele 1.342 de localitati s-au deschis la ora locala 7 (8 ora Romaniei) si se vor inchide la ora locala 23 (24 ora Romaniei). Ca si in cazul precedentului test electoral pentru Guvernul Renzi – un referendum privind platformele off-shore, organizat in luna aprilie, cand numai 32% dintre alegatori s-au prezentat la urne – si de aceasta data rata de participare va fi cheia, potrivit News.ro.

La fel ca in cazul scrutinului din aprilie, seful Guvernului italian a insistat sa tina sub control dezbaterile, subliniind in ultimele zile ca nu este vorba de un vot “privind Guvernul ci, mult mai important, pentru alegerea viitorului orasului” fiecaruia. Pentru Matteo Renzi, aceste alegeri locale sunt, in primul rand, simbolice: a fost numit la conducerea Executivului in februarie 2014, avand ca singura experienta politica mandatul la Primaria Florentei.

El nu a ezitat sa se afiseze alaturi de principalii candidati din miscarea sa, Partidul Democrat (PD, centru-stanga), inclusiv alaturi de reprezentantul de la Roma, Roberto Giachetti, care se confrunta cu o cursa dificila in fata reprezentantei Miscarii Cinci Stele (M5S), foarte fotogenica Virginia Raggi. Aceasta avocata bruneta in varsta de 37 de ani este favorita in sondaje, cu 30% din intentiile de vot. Giachetti este sustinut de circa 24% dintre alegatori.

Pe a treia pozitie in sondaje se afla Giorgia Meloni, candidata dreptei, sustinuta in special de partidul populist si anti-imigranti Liga Nordului. Ea ar putea face, insa, o surpriza si sa intre in al doilea tur de scrutin impotriva lui Raggi. In ceea ce il priveste pe candidatul dreptei “traditionale”Alfio Marchini, acesta a fost sustinut vineri seara, la ultimul sau miting de campanie, de fostul premier Silvio Belusconi, prezent inca in viata politica italiana, in pofida multiplelor sale probleme judiciare.

De rezultatele obtinute de Meloni si Marchini depinde o eventuala unificare a dreptei italiene. Alegerile din capitala vor fi urmarite de toata Europa, deoarece cazul sau este reprezentativ pentru o Italie aflata intr-o situatie extraordinara. De altfel, Roma este administrata din octombrie de un comisar extraordinar, numit de Guvern dupa demisia lui Ignazio Marino, implicat intr-un dosar de coruptie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri