In urmatorii zece ani Asia trebuie sa investeasca aproximativ 3.000 de miliarde dolari in infrastructura, existand pericolul ca doar jumatate din aceasta suma sa poata fi stransa daca nivelul actual al investitiilor se mentine, a apreciat, luni, un inalt oficial din conducerea Bancii Asiatice de Dezvoltare (ADB), transmite Rompres.

"Ultimele noastre estimari arata ca, pe ansamblu, Asia va fi nevoita sa investeasca aproximativ 3.000 de miliarde dolari in urmatorii zece ani pentru a face fata cererii de infrastructuri nationale si transfrontaliere, incluzand transporturi, telecomunicatii, energie si apa. La nivelul actual de investitii, mai putin de jumatate din aceste cereri vor fi satisfacute", a afirmat japonezul Masahiro Kawai, director pentru integrare economica regionala la ADB.

Potrivit acestuia, ADB ofera anual aproximativ cinci miliarde dolari pentru proiecte de infrastructura, adica mai putin de doua procente din cele 300 miliarde dolari cat are nevoie anual regiunea asiatica.

Masahiro Kawai a mentionat ca regiunea asiatica are banii pentru a achita aceasta uriasa nota de plata, insa va avea nevoie sa dezvolte un sistem pentru a permite pietei regionale de obligatiuni sa canalizeze fondurile particulare spre proiectele de infrastructura.

"Este necesar sa fie mobilizate economiile populatiei", a declarat Masahiro Kawai, in opinia caruia dezvoltarea unei piete regionale de obligatiuni va satisface atat necesarul de finantare pentru proiectele de infrastructura, cat si problema dezechilibrelor globale inregistrate de deficitele de cont curent.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Chinezii cumpara Rompetrol: pretul depaseste 500 mil. dolari