Pabriks a precizat ca guvernul pe care il conduce se va concentra pe aderarea la zona euro, cu toate ca obiectivul principal, acela de a adera la inceputul anului 2008, ar putea fi intarziat de problemele intampinate de lupta impotriva inflatiei.

"Letonia trebuie sa adere la zona euro in primul deceniu al secolului 21", a precizat acesta.

"Lupta impotriva inflatiei nu va fi ignorata, dar daca va trebui sa alegem intre un nivel crescut al produsului intern brut si inflatie sau intre un nivel scazut al produsului intern brut si inflatie, prefer prima varianta", a declarat Pabriks.

Letonia a inregistrat o crestere economica de 11,1% pentru al doilea semestru al 2006. Inflatia in luna august a crescut cu 6,8% comparativ cu aceeasi peroada a anului trecut, fiind cu mult peste limita admisa de UE. Conform standardelor de la Maastricht, un stat candidat pentru adoptarea monedei euro nu trebuie sa aiba o rata anuala a inflatiei mai mare cu 1,5% fata de primele trei state ale UE.

Analistii sunt de parere ca anuntarea intarzierii datei de aderare la zona euro se va face dupa alegerile generale ce vor avea loc la sfarsitul acestei saptamani.

"Economia creste intr-un ritm atat de rapid incat inflatia nu va putea fi eliminata. Guvernul prefera o crestere economica substantiala decat aderarea la zona euro", a precizat analistul de la Baltic International Centre for Economic Policy Studies din Riga, Mark Chandler.

Sondajele arata ca guvernul de centru-dreapta va castiga peste 40 de locuri in parlament, ceea ce ar insemna ca guvernul va ramane in functie. Momentan coalitia detine 46 din cele 100 de locuri ale parlamentului leton.

"Acest vot nu are nici o legatura cu aderarea la zona euro. Principala tema electorala este mentinerea ritmului de crestere economica", a precizat un jurnalist de la cotodianul leton Diena, Gunta Sloga.

"Am rezolvat probleme importante precum intrarea in NATO sau in UE. stim care este directia de urmat si cel mai important lucru acum este sa mentinem ritmul de dezvoltare economica".