Ministru de Externe al Luxembourgului, Jean Asselborn, avertizeaza ca o posibila iesire a Marii Britanii din UE ar putea sa provoace actiuni similare in alte state membre din estul Europei, iar blocul comunitar va trebui sa supravietuiasca unui efect de domino, scrie Reuters.

”Nu putem sa elimina riscul ca o iesire a Marii Britanii sa conduca la un efect de domino in estul Europei”, a declarat Asselborn, potrivit News.ro.

Demnitarul luxemburghez a sustinut ca decizia lui David Cameron de a organiza un referendum privind statutul tarii in UE a fost o greseala istorica, iar un posibil Brexit ar avea consecinte asupra politicii, economiei, apararii si diplomatiei continentului.

”Chiar daca britanicii decid sa ramana in Uniunea Europeana, asta nu va rezolva problema atitudinii negative pe care acestia o au in legatura cu apartenenta la blocul comunitar si toate obligatiile care decurg din acest statut”, a precizat ministru de Externe.

Mai mult, Jean Asselborn a sustinut ca traieste uneori cu impresia ca Cameron si Jaroslaw Kaczynski, presedintele partidului polonez de guvernare PiS, au o intelegere secreta privind zguduirea procesului de integrare europeana.

Citeste si:
Romania, cea mai mare scadere din UE a cheltuielilor de transport
Romanii, campioni in UE la...

”Amandoi par sa aiba aceeasi agenda politica in ceea ce priveste o pozitie critica la adresa UE”.

Imediat dupa victoria in alegerile legislative, conservatorii polonezi de la PiS au investit un executiv eurosceptic, care s-a confruntat diplomatic cu regulatorii europeni cu privire la o gama larga de probleme, inclusiv libertatea de expresie, statul de drept, energia, protectia mediului si respectarea democratiei.

Polonia ramane cea mai puternica economie din blocul estic si continua sa primeasca cele mai mari fonduri structurale. Insa, Marea Britanie livreaza mai multi bani spre Bruxelles decat primeste inapoi sub forma de fonduri si subventii pentru agricultura.

Citeste si:
Aceasta este prima strada din Londra pe care trec numai masini "verzi"
Londra interzice masinile...
Sursa foto: Lucian Milasan/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Masini electrice: de cate puncte de incarcare are nevoie UE