Brexit, un termen care va fi tot mai intalnit in aceasta saptamana, pana si dupa mult asteptatul referendum din 23 iunie. Dar, ce se va intampla daca Marea Britanie alege sa iasa din Uniunea Europeana (UE)? Jean-Claude Juncker, presedintele Comsiei Europene, a avertizat deja Marea Britanie, ca "dezertorii" nu sunt primiti inapoi cu bratele deschise.

Discutia cu privire la Brexit a trecut rapid de la avertizari cu scenarii fataliste pentru economia britanica si a UE la ireversibilitatea deciziei. Dar, o eventuala despatire nu va fi lina. UE va reactiona asa cum o face la orice criza si a convocat deja un summit de urgenta pe 28 iunie. Imediat dupa Brexit, desi procedurile iesirii din UE a Marii Britanie sau al oricarui alt stat membru sunt trasate in mod clar in tratatele europene, angrenajul politic, intervalul de timp si riscul de a exacerba situatia va crea incertitudine si noi dispute intre sustinatorii Brexit -ului si UE.

"Sunt sigur ca dezertorii nu vor fi primiti cu bratele deschise", a declarat presedintele Comisiei Europene ziarului francez Le Monde. "Marea Britanie va trebui sa accepte sa fie considerata precum o tara terta si nu va fi tratata cu manusi. Daca britanicii vor parasi UE, populatia va trebui sa suporte consecintele. Nu este o amenintare, dar relatiile noastre nu vor mai fi la fel", a spus Jean-Claude Juncker. Seful Comisiei Europene a subliniat astfel un punct de vedere comun intre oficialii europeni, potrivit caruia daca David Cameron pierde campania cu privire la Brexit si spune la summitul din 28 iunie ca Marea Britanie paraseste UE, atunci celelalte state si institutiile europene vor strange randurile si nu vor facilita despartirea.

Brexit, un referendum fara valoare formala

Totusi, in cealalta tabara, favorabila Brexit, considera ca un "divort" lin este mai mult decat posibil. Acestia neaga ca UE are in maneca toate cartile unei noi relatii comerciale si politice intre o Britanie independenta si UE. Un detaliu mai putin mentionat cu privire la viitorul referendum ramane totusi un aspect cheie in toata aceasta campanie pro sau contra Brexit. Parlamentul britanic nu este obligat legal sa dea startul procedurilor pentru Brexit, chiar daca electoratul voteaza pentru acesta. Respectivul referendum are caracter doar consultativ si, teoretic, ar putea fi ignorat in totalitate de catre Parlamentul britanic.

Doar Groenlanda (dupa ce a obtinut autonomia de la Danemarca) si Algeria (odata cu independenta fata de Franta) au parasit pana acum blocul european, iar, in prezent, singura cale legala de a iesi din UE este prin articolul 50, inserat in Tratatul de la Lisabona in 2009. Activarea acestui articol ar permite unei tari un interval de doi ani pentru a isi negocia conditiile unui exit, din momentul in care notifica UE intentia. Un vot favorabil Brexit nu reprezinta acea notificare formala, desi majoritatea alegatorilor ar putea considera ca iesirea din UE se va realiza imediat.

Dar, odata ce articolul 50 din Tratatul de la Lisabona este invocat, negocierile nu se pot intinde dincolo de perioada de preaviz de doi ani, ceea ce ar lasa putine mutari disponibile Marii Britanii in a isi negocia independenta de UE. Tocmai de aceea unii parlamentari britanici pro- Brexit propun invocarea articolului 50 abia din 2018, potrivit Brusiness Insider. Se poate considera, ca la un moment dat in cei doi, sub "presiunile" despartirii de UE, guvernul britanic sa propuna un nou referendum care sa inverseze decizia. Astfel, daca, de exemplu, acordul oferit de UE va fi nefavorabil pentru Marea Britanie, nimic nu ar putea impiedica guvernul britanic sa recurga la o campanie pro- UE, cu ocazia unui al doilea referendum in Marea Britanie.

Sursa foto: Lucian Milasan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri