Ce este Brexitul?

Ce este Brexitul?

Brexit reprezinta un termen creat din alaturarea cuvintelor "British" si "Exit" si se refera la posibila iesire a Marii Britanii, din blocul de 28 de tari ce constituie Uniunea Europeana, in urma unui referendum care va fi desfasurat astazi, 23 iunie. Brexit este similar termenului Grexit, care privea potentiala excludere a Greciei din Zona Euro in perioada de varf a crizei datoriilor.

Brexit -ul are un context anume?

Britanii vor merge la urne intr-un moment in care, potrivit unui studiu multi-national realizat de Pew Research Center, euroscepticismul este in crestere in intreaga Uniunea Europeana, iar doua treimi, atat dintre britanici, cat si dintre greci, precum si parti semnificiative de populatie din alte cinci tari cheie ale blocului comunitar, considera ca guvernele nationale ar trebui sa isi recapete anumite puteri suverane de la Bruxelles. Totusi, indiferent daca sunt sau nu in favoarea unui Brexit, majoritatea europenilor apreciaza ca iesirea Marii Britanii ar afecta blocul UE.

Foto: Shutterstock / Pixelbliss

Cum s-a ajuns aici?

Cum s-a ajuns aici?

Maastricht a reprezentat punctul de cotitura pentru UE. A marcat momentul in statele nationale au renuntat la controlul propriului destin in favoarea directiei centralizatoare a UE, de a merge inainte cu crearea monedei euro, oricare ar fi consecintele acesteia pentru propriile interese nationale. Nu numai ca euro s-au dovedit dezastruos pentru majoritatea economiilor din zona euro, cu niveluri tragice ale somajului, in special in randul tinerilor; dar a si impartit continentul european intre state bogate si cei saraci, iar balanta decizionala pe toate planurile in UE a cunoscut o schimbare fundamentala, in special inspre Germania.

Marea Britanie nu vrea sa piarda controlul

In noiembrie 2015, David Cameron a incercat sa renegocieze o modificare a tratatului de la Lisabona (2009) - echivalentul unei constitutii europene - cu presedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, privind suveranitatea Marii Britanii, a comertului, a politicilor privind imigratia si guvernanta economica. Donald Tusk a respins aproape toate solicitarile, cu mici exceptii, precum in ceea ce priveste tratamentul a cateva milioane de lire sterline pentru beneficii destinate copiilor de imigranti. Acest esec sumbru al premierului David Cameron a oferit britanicilor dovada ca UE nu este deschisa absolut nici unei miscari substantiale spre reforma politicilor stabilite la Bruxelles, ceea ce a creat un nou sentiment favorabil Brexit.

Foto: Shutterstock / Claudio Divizia

Care sunt sansele iesirii UK din UE?

Care sunt sansele iesirii UK din UE?

Un vot favorabil Brexit nu va insemna ca de vineri, Marea Britanie si-a incheiat socotelile cu calitatea de membru in Uniunea Europeana. Un detaliu mai putin mentionat cu privire la viitorul referendum ramane totusi un aspect cheie in toata aceasta campanie pro sau contra Brexit. Parlamentul britanic nu este obligat legal sa dea startul procedurilor pentru Brexit, chiar daca electoratul voteaza pentru acesta. Respectivul referendum are caracter doar consultativ si, teoretic, ar putea fi ignorat in totalitate de catre Parlamentul britanic.

Doar Groenlanda (dupa ce a obtinut autonomia de la Danemarca) si Algeria (odata cu independenta fata de Franta) au parasit pana acum blocul european, iar, in prezent, singura cale legala de a iesi din UE este prin articolul 50, inserat in Tratatul de la Lisabona in 2009. Activarea acestui articol ar permite unei tari un interval de doi ani pentru a isi negocia conditiile unui exit, din momentul in care notifica UE intentia. Un vot favorabil Brexit nu reprezinta acea notificare formala, desi majoritatea alegatorilor ar putea considera ca iesirea din UE se va realiza imediat.

Brexit sau nu chiar...

Dar, odata ce articolul 50 din Tratatul de la Lisabona este invocat, negocierile nu se pot intinde dincolo de perioada de preaviz de doi ani, ceea ce ar lasa putine mutari disponibile Marii Britanii in a isi negocia independenta de UE. Tocmai de aceea unii parlamentari britanici pro- Brexit propun invocarea articolului 50 abia din 2018, potrivit Brusiness Insider. Se poate considera, ca la un moment dat in cei doi, sub "presiunile" despartirii de UE, guvernul britanic sa propuna un nou referendum care sa inverseze decizia. Astfel, daca, de exemplu, acordul oferit de UE va fi nefavorabil pentru Marea Britanie, nimic nu ar putea impiedica guvernul britanic sa recurga la o campanie pro- UE, cu ocazia unui al doilea referendum in Marea Britanie.

Foto: Shutterstock / Claudiu Divizia

Ce impact va avea asupra Marii Britanii un Brexit?

Ce impact va avea asupra Marii Britanii un Brexit?

Avantaje pentru Marea Britanie in cazul unui Brexit

  • Economisirea unei contributii nete anuale la bugetul UE de 8,5 mld. lire. Anul trecut, Marea Britanie a contribuit cu 13 mld. lire la bugetul UE si a primit in schimb 4,5 mld. lire.
  • Flexibilitate a politicilor practicate de Marea Britanie, tara nefiind constransa in niciun fel de UE
  • Avantaj pentru firmele mici si mijlocii britanice. Acestea nu depind foarte mult de comertul cu Uniunea Europeana, dar in schimb sunt puternic afectat de reglementarile impuse de UE.
  • Sectorul financiar britanic ar putea sa obtina un statut mai puternic la nivel global, urmand sa devina un centru al asa-zisului capitalism hiper-liberal si al pietelor libere – un „Singapore pe steroizi”
  • Imigratia necontrolata din tarile mai putin dezvoltate economic din sudul si estul Europei reprezinta o povara suplimentara pentru sistemul de sanatate britanic dar si asupra costurilor directe catre platitorii de taxe. Reducerea acestei imigratii ar reprezenta un avantaj pentru Marea Britanie.
  • Salariile ar putea sa creasca in Marea Britanie ca urmare a reducerii fortei de munca.

Dezavantaje pentru Marea Britanie in cazul unui Brexit

  • Pierderea unor contracte preferentiale de comert cu statele membre UE, care reprezinta peste 50% din exporturile Marii Britanii.
  • Pierderea puterii de a influenta reglementarile ce tin de comertul in UE.
  • Scaderea PIB cu 2,2% pana in 2030 – estimare a Centrului de cercetare german Open Europe
  • Marea Britanie ar putea intampina dificultati la negocierile privind contractele bilaterale, avand in vedere ca un eventual Brexit ar putea sa genereze o atmosfera negativa interstatala
  • Investitiile straine directe ar putea sa se reduca
  • Reducerea productiei si a investitiilor in industria auto britanica, avand in vedere ca masinile nu ar mai putea sa fie exportate in Uniunea Europeana fara tarife suplimentare.
  • Impact negativ pentru sectorul financiar britanic, avand in vedere ca acesta isi pierde statutul de “poarta catre Europa”
  • Pierderea imigrantilor cu studii superioare ar putea reduce competitivitatea Marii Britanii in industriile care se bazau pe acestia. De asemenea, costurile ar putea sa creasca in industriile ce implica multa munca (labor-intensive jobs).

Foto: Shutterstock / IR Stone

Ce se va intampla cu UE in contextul unui vor favorabil Brexit?

Ce se va intampla cu UE in contextul unui vor favorabil Brexit?

Discutia cu privire la Brexit a trecut rapid de la avertizari cu scenarii fataliste pentru economia britanica si a UE la ireversibilitatea deciziei. Dar, o eventuala despatire nu va fi lina. UE va reactiona asa cum o face la orice criza si a convocat deja un summit de urgenta pe 28 iunie. Imediat dupa Brexit, desi procedurile iesirii din UE a Marii Britanie sau al oricarui alt stat membru sunt trasate in mod clar in tratatele europene, angrenajul politic, intervalul de timp si riscul de a exacerba situatia va crea incertitudine si noi dispute intre sustinatorii Brexit -ului si UE.

"Sunt sigur ca dezertorii nu vor fi primiti cu bratele deschise", a declarat presedintele Comisiei Europene ziarului francez Le Monde. "Marea Britanie va trebui sa accepte sa fie considerata precum o tara terta si nu va fi tratata cu manusi. Daca britanicii vor parasi UE, populatia va trebui sa suporte consecintele. Nu este o amenintare, dar relatiile noastre nu vor mai fi la fel", a spus Jean-Claude Juncker. Seful Comisiei Europene a subliniat astfel un punct de vedere comun intre oficialii europeni, potrivit caruia daca David Cameron pierde campania cu privire la Brexit si spune la summitul din 28 iunie ca Marea Britanie paraseste UE, atunci celelalte state si institutiile europene vor strange randurile si nu vor facilita despartirea.

Discutia cu privire la Brexit a trecut rapid la avertizari cu scenarii fataliste pentru economia europeana, in general, dar cea mai mare amenintare de care se tem oficialii UE este de contagiune. Tensiunile din Marea Britanie cu privire la UE exista si alte state membre, chiar daca acestea se manifesta in moduri si grade diferite. Daca Marea Britanie iese din UE si adopta o politica independenta in anumite zone sensibile si va avea succes, acest lucru va genera un val de reactii politice in tot spatiul comunitar. Exemplul sustenabil al unui Brexit ar putea amplifica forte dezintegratoare si centrigufe in toata Europa.

Foto: Shutterstock