Brexitul Marii Britanii a generat o serie de urmari asupra economiei. Monedele si actiunile din Europa de Est au scazut vineri, iar zlotul polonez a coborat cel mai mult dupa 2011, votul britanicilor de iesire din UE punand in pericol fondurile destinate regiunii mai putin dezvoltate a Europei si comertul cu Marea Britanie, conform Bloomberg, conform News.ro

Declinul burselor din Varsovia, Budapesta si Bucuresti

Zlotul, vazut ca un etalon pentru riscurile provocate de Brexit pe piata emergenta, a scazut cu pana la 3,8% fata de euro, victoria sustinatorilor iesirii din UE provocand declinul burselor din Varsovia, Budapesta si Bucuresti.

Randamentul obligatiunilor poloneze a urcat cel mai mult in ultimii trei ani, in timp ce costul asigurarii pentru defaultul datoriilor a atins cel mai ridicat nivel din 2012. Iesirea Marii Britanii amplifica probabilitatea ca statele emergente din UE sa aiba de suferit de pe urma reducerii finantarii din partea UE, de care depind pentru constructia de drumuri si alte elemente de infrastructura.

Europa Centrala si de Est are cel mai mult de pierdut

In 2014, Marea Britanie a fost al treilea mare contributor la bugetul UE si este o destinatie majora de export pentru statele rasaritene, care beneficiaza si de remiterile cetatenilor lor care traiesc in Regatul Unit.

”Toata lumea este in soc. Europa Centrala si de Est are cel mai mult de pierdut, pentru ca statele din regiune sunt beneficiare nete ale statutului de membre ale UE, in timp ce restul statelor trebuie sa se gandeasca la efectele secundare asupra cresterii globale”, a declarat Simon Quijano-Evans, analist sef pentru piete emergentev la Commerzbank in Londra, care a retrogradat obligatiunile Poloniei, Ungariei si Croatiei, in aprilie, din cauza riscurilor provocate de Brexit.

Banca Nationala a Ungariei, care participa vineri la o intalnire cu guvernul si agentia de administrare a datoriilor statului, pentru a discuta despre Brexit, are instrumente ”pentru a asigura stabilitatea financiara”, a declarat directorul general Daniel Palotai.

Banca Nationala a Romaniei, pregatita sa intervina sa calmeze volatilitatea

Banca Nationala a Romaniei s-a declarat pregatita sa intervina sa calmeze volatilitatea pietei, in timp ce institutia similara din Slovenia a minimizat posibilul impact asupra tarii.

Declinul zlotului s-a restrans intre timp la 2%, la 4,4572 unitati pentru un euro, pierderea din acest an fiind de 4,3%. Asigurarile Poloniei fata de default (CDS) au urcat cu 0,18 puncte procentuale, la 1,01%.

Forintul unguresc a scazut cu 1,3%, la 318,3 unitati pentru un euro
Leul s-a devalorizat cu 0,5%, la 4,5390 unitati pentru un euro
Indicele valutar MSCI Emerging Markets Currency Index a coborat cu 1,6%

Inainte de referendum, activele din Europa emergenta au fost sustinute de speculatiile ca britanicii vor vota pentru ramanerea in blocul comunitar din care fac parte de peste patru decenii. In schimb, 52% dintre participantii la referendum au optat pentru iesire si 48% pentru ramanere.

Plecarea Marii Britanii, o noua lovitura pentru statutul Poloniei

Plecarea Marii Britanii marcheaza o noua lovitura pentru statutul Poloniei, de tara sigura intre pietele emergente. Increderea investitorilor fusese deja slabita de masurile guvernului ales la sfarsitul anului trecut, de subminare a autoritatii unor institutii cheie, iar agentia Standard & Poor’s a redus ratingul tarii, in ianuarie.

Randamentul obligatiunilor pe termen de 10 ani ale Poloniei a urcat cu 0,25 puncte procentuale, la 3,26%, cel mai mult dupa iunie 2013.
Bursele din Varsovia si Praga au scazut cu peste 4,7%, iar cele din Ungaria si Romania cu 2,7%.

Costurile de imprumut au crescut, iar Ministerul polonez de Finante a anuntat anularea unei emisiuni de obligatiuni care era programata pentru saptamana viitoare.

Cu o economie de 545 de milairde de dolari si o populatie de 38 de milioane de persoane, Polonia ar trebui sa primeasca in intervalul 2014-2020 fonduri de 114,7 miliarde de euro, cel mai mult dintre statele UE.

Polonia a beneficiat anual de remiteri de circa 4 miliarde de euro pe an din partea compatriotilor care locuiesc in alte state membre, majoritatea in Marea Britanie, potrivit estimarilor de anul trecut ale bancii centrale.

In timp ce state ca Romania si Bulgaria primesc alocatii mai mici decat Polonia de la bugetul UE, sunt mai expuse decat aceasta tara intrucat veniturile populatiei sunt mai mici. Pentru Varsovia, se adauga si riscul creditelor ipotecare in franci elvetieni ale populatiei, in valoare de 34 de miliarde de dolari.

Sursa foto: dc975 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri