Uniunea Europeana a clarificat modul in care Marea Britanie poate lansa procesul oficial de negociere pentru iesirea din blocul comunitar, dupa referendumul de joi, relateaza BBC News, potrivit News.ro.

Un purtator de cuvant al Consiliului European, organismul care defineste directia si politica si prioritatile UE, a afirmat sambata ca activarea Articolului 50 este actul oficial pe care trebuie sa il intreprinda “Guvernul britanic la adresa Consiliului European”. “Trebuie intreprins in mod inechivoc, cu intentia explicita de a declansa Articolul 50”, a explicat purtatorul de cuvant.

“Acest lucru poate fi facut fie printr-o scrisoare catre presedintele Consiliului European, fie printr-o declaratie oficiala la o reuniune a Consiliului European notata corespunzator in transcriptul oficial al intalnirii”, a adaugat el. Activarea Articolul 50 va lansa un proces de negociere a termenilor in care Marea Britanie va parasi blocul comunitar. In mod normal, negocierile vor dura doi ani. Insa, in cazul in care toti liderii statelor ramase vor fi de acord, discutiile pot fi prelungite.

Sambata, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca UE “nu trebuie sa fie deosebit de uracioasa din vreun punct de vedere” in negocierile cu Marea Britanie. Ea a subliniat ca determinarea altor tari sa ramana in UE nu ar trebui sa fie o prioritate a discutiilor. Merkel a atras atentia ca nu va face presiuni pentru o retragere accelerata. “Nu ar trebui sa dureze o vesnicie, este adevarat, dar nu voi lupta pentru un interval de timp scurt”, a adaugat sefa Guvernului de la Berlin.

Declaratiile sale au venit dupa ce mai multi ministri de externe din UE, inclusiv cel al Germaniei, i-au cerut Londrei sa implementeze rapid iesirea. “Acest proces ar trebui lansat cat mai repede posibil, pentru a nu ramane in incertitudine, ci pentru a ne concentra pe viitorul Europei”, a spus seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier. Omologul sau olandez Bert Koenders a atras atentia ca blocul comunitar nu poate accepta un vid politic.

Citeste si:
Cum vor fi afectati romanii de iesirea Marii Britanii din UE
Ce se intampla cu romanii din...

Sursa foto: Pixelbliss/Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Reactii dupa ce acordul pentru Brexit a fost respins