Danuta Hubner, presedintele Comisiei Parlamentului European pentru Afaceri Constitutionale, a avertizat ca engleza nu va mai fi o limba oficiala a UE, dominanta in cele mai multe institutii europene, dupa ce Marea Britanie iese din blocul comunitar, informeaza News.ro.

Acelasi mesaj vine si din parte Comisiei Europene, care a luat deja primii pasi pentru a elimina engleza din comunicarile oficiale ale institutiei, scriu Politico.eu si Wall Street Journal.

Engleza este una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene pentru ca Marea Britanie a sustinut ca engleza este limba vorbita la nivel national. Insa, odata ce Marea Britanie paraseste blocul comunitar, statutul de care s-a bucurat engleza ar putea sa dispara.

”Avem o reglementare care prevede ca fiecare stat UE trebuie sa desemneze o limba oficiala. Irlandezii au desemnat galica, in vreme ce maltezii au inregistrat malteza, deci doar Marea Britanie a numit engleza limba oficiala. Daca lipseste Marea Britanie, atunci lipseste si limba engleza”, a explicat Hubner.

Engleza este folosita drept limba de lucru in cele mai multe institutii europene, fiind chiar o limba dominanta.

Citeste si:
Anunt intr-un bloc din Anglia: Engleza e singura limba vorbita aici
Brexit | Anunt pentru...

Reglementarea ar trebui sa fie modificata de statele membre, daca acestea doresc sa pastreze limba engleza in institutiile UE.

Insa, reglementarea nu precizeaza daca un stat membru poate sa aiba mai multe limbi nationale, iar de aceasta scapare legislativa ar putea sa profite Irlanda si Malta pentru a mentine engleza in institutiile europene.

Intre timp, Comisia Europeana a inceput deja sa foloseasca, in special, franceza si germana in comunicarile externe, ca o miscare simbolica de protest fata de alegerea britanicilor de a parasi UE.

In discursurile sale in fata parlamentarilor, Jean-Claude Juncker se va adresa doar in germana si franceza.

Citeste si:
Impozitarea în UE: Motorina și benzina vor fi taxate mult mai dur
Impozitarea în UE: Motorina...

De asemenea, primarul localitatii franceze Beziers a cerut UE sa abandoneze limba engleza, care nu mai are nicio legitimitate dupa referendumul pentru Brexit.

Sursa foto: Samot, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Juncker: Am facut tot ce ne-a stat in putere pentru un Brexit ordonat
Setari Cookie-uri