Danuta Hubner, presedintele Comisiei Parlamentului European pentru Afaceri Constitutionale, a avertizat ca engleza nu va mai fi o limba oficiala a UE, dominanta in cele mai multe institutii europene, dupa ce Marea Britanie iese din blocul comunitar, informeaza News.ro.

Acelasi mesaj vine si din parte Comisiei Europene, care a luat deja primii pasi pentru a elimina engleza din comunicarile oficiale ale institutiei, scriu Politico.eu si Wall Street Journal.

Engleza este una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene pentru ca Marea Britanie a sustinut ca engleza este limba vorbita la nivel national. Insa, odata ce Marea Britanie paraseste blocul comunitar, statutul de care s-a bucurat engleza ar putea sa dispara.

”Avem o reglementare care prevede ca fiecare stat UE trebuie sa desemneze o limba oficiala. Irlandezii au desemnat galica, in vreme ce maltezii au inregistrat malteza, deci doar Marea Britanie a numit engleza limba oficiala. Daca lipseste Marea Britanie, atunci lipseste si limba engleza”, a explicat Hubner.

Engleza este folosita drept limba de lucru in cele mai multe institutii europene, fiind chiar o limba dominanta.

Reglementarea ar trebui sa fie modificata de statele membre, daca acestea doresc sa pastreze limba engleza in institutiile UE.

Insa, reglementarea nu precizeaza daca un stat membru poate sa aiba mai multe limbi nationale, iar de aceasta scapare legislativa ar putea sa profite Irlanda si Malta pentru a mentine engleza in institutiile europene.

Intre timp, Comisia Europeana a inceput deja sa foloseasca, in special, franceza si germana in comunicarile externe, ca o miscare simbolica de protest fata de alegerea britanicilor de a parasi UE.

In discursurile sale in fata parlamentarilor, Jean-Claude Juncker se va adresa doar in germana si franceza.

De asemenea, primarul localitatii franceze Beziers a cerut UE sa abandoneze limba engleza, care nu mai are nicio legitimitate dupa referendumul pentru Brexit.

Sursa foto: Samot, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri