Shell, Mitsui si Mitsubishi se vor intalni in cursul acestei saptamani pentru a discuta posibilele reactii la decizia Rusiei, de a sista operatiunile proiectului Sakhalin-2, in valoare de 20 de miliarde de dolari din motive ecologice, a precizat marti grupul Mitsubishi, infomeaza NewsIn. Cei mai importanti oficiali ai celor trei companii se vor intalni, la Londra sau la Haga, spre sfarsitul acestei saptamani, a precizat un purtator de cuvant al Mitsubishi, fara a oferi informatii suplimentare.

Moscova a revocat, la jumatatea lunii septembrie, aprobarile ecologice pentru proiectul condus de compania anglo-olandeza Shell, viitorul proiectului Sakhalin-2 fiind momentan incert. Cele doua companii nipone au investit pana in acest moment 4,7 miliarde de dolari in acest proiect.

Proiectul Sakhalin-2 nu va fi sistat pana cand nu va fi completat studiul ecologic, a precizat ministrul rus al resurselor naturale. "Acesta decizie afecteaza in principal grupul Mitsui, care detine o participatiune mai mare din Sakhalin-2, dar este o companie mai mica ca dimensiuni fata de Mitsubishi", a precizat un analist care nu a dorit sa se identifice. "Suntem ingrijorati ca Shell si cele doua grupuri nipone vor fi fortati sa accepte conditii mai putin favorabile sau vor fi nevoiti sa vanda o parte din participatiuni grupului Gazprom", a continuat acesta.

Monopolul rus de gaze naturale Gazprom se afla in negocieri cu Shell pentru preluarea a 25% din proiectul Sakhalin-2, momentan Shell detinand 55% din proiect. Mitsui si Mitsubishi detin restul, in masura de 25% , respectiv 20%.

Sakhalin-2 reprezinta cea mai mare investitie privata a sectorului energetic pe plan mondial si proiectul in sine vizeaza transportul, incepand din 2008 si continuand in urmatorii 20 de ani, de gaze naturale lichefiate marilor companii de electricitate japoneze.

Analistii au judecat decizia de retragere a licentei de exploatare, drept o expresie a vointei politice a Kremlinului de a-si extinde dominatia asupra resurselor strategice ale Rusiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri