Spania trebuie sa creasca productivitatea, pentru a mentine nivelul ridicat de crestere economica, inregistrat in prezent, a declarat, marti, ministrul spaniol al economiei si finantelor, Pedro Solbes, citat de AFP

"Am cunoscut o perioada exceptionala de crestere, datorita, in special, faptului ca au lucrat mai multi oameni", a explicat oficialul spaniol, potrivit NewsIn "insa, deoarece piata muncii are limitele sale, in cazul in care dorim sa continuam sa crestem, trebuie sa ne gandim sa fim mai productivi", a adaugat Solbes.

Cresterea economica a Spaniei este una dintre cele mai mari din zona euro. Rata de crestere a produsului intern brut (PIB) spaniol, pentru al doilea trimestru al anului 2006, este de 3,7%, iar previziunile pentru anul 2007 indica o crestere de 3,2%. in paralel, rata somajului a scazut mult in ultimii ani, pentru a se stabiliza, in al doilea trimestru, la 8,53% din totalul populatiei active, spre deosebire de 9,33%, rata inregistrata cu un an in urma.

Rata de productivitate in Spania ramane scazuta comparativ cu alte tari europene, raportul PIB/ore de lucru fiind de 87,3 de puncte, in anul 2004, spre deosebire de 100 de puncte, in medie, in UE, conform datelor Eurostat. Aceasta rata a scazut chiar, in decursul ultimilor zece ani, fata de alte tari europene.

Ministrul spaniol a mai declarat ca, de altfel, lucrurile merg bine in economia spaniola, pe termen scurt, in ciuda faptului ca rata inflatiei este mai mare decat media din UE. Aceasta diferenta se explica prin efectul de crestere a preturilor spaniole si prin bogatia acestei tari, raportat la media europeana, a explicat ministrul spaniol al economiei si finantelor.

Inflatia in Spania este una dintre cele mai ridicate din zona euro, rata acesteia fiind de 3%, in luna septembrie, spre deosebire de 1,8%, media zonei euro.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Situatia STB, prezentata de directorul general al companiei