NATO va mentine in 2017 un nivel al trupelor similar celui de anul acesta, adica aproximativ 12.000 de militari, a anuntat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, intr-o conferinta de presa organizata in marja summitului de la Varsovia.

El a precizat ca numarul exact va fi decis in aceasta toamna, dar ca vor exista contingente importante americane si din restul tarilor aliate, scrie News.ro.

Stoltenberg a precizat ca Alianta contribuie in prezent cu circa cinci miliarde de dolari pe an pentru finantarea trupelor afgane si ca este increzator, in baza angajamentelor asumate sambata de statele aliate, ca va putea mentine acest nivel pana in 2020.

Secretarul general al NATO i-a multumit presedintelui american Barack Obama pentru decizia sa de a lasa 8.400 de militari in Afganistan pana la finalul mandatului sau, in ianuarie 2017. Administratia anunta anterior ca, pana la sfarsitul acestui an, prezenta militara in Afganistan urma sa fie redusa la 5.500 de oameni.

Liderii NATO au convenit sambata, in marja summitului de la Varsovia, sa isi prelungeasca misiunea Resolute Support din Afganistan si dupa anul 2016, printr-un model flexibil, regional, a declarat secretarul genral al Aliantei, Jens Stoltenberg.

Citeste si:
Primele atacuri militare in Libia - Cele mai importante evenimente
Primele atacuri militare in...

El a precizat si liderii au convenit asupra revizuirii angajamentelor nationale pentru a continua finantarea pana in 2020. In acest sens, Stoltenberg a explicat ca statele aliate, cu exceptia Statelor Unite, au promis aproape un miliard de dolari pentru misiunea din Afganistan.

Mai mult, statele membre NATO au dat asigurari ca sustin un angajament politic pe termen lung. Stoltenberg a precizat ca Afganistanul face progrese, care trebuie sa continue, in special in ceea ce priveste drepturile omului, lupta impotriva coruptiei si organizarea de alegeri libere si transparente.

“Si reconcilierea nationala trebuie sa fie o prioritate”, a adaugat el. In schimb, Guvernul afgan si-a luat angajamentul sa continue sa implementeze reforme, sa lucreze pentru pentru respectarea drepturilor omului, inclusiv ale femeilor si sa lupte impotriva coruptiei.

Citeste si:
PSD se ofera sa intervina in criza iraniana
PSD se ofera sa intervina in...
Sursa foto: Przemek Tokar / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
NATO: Zece lucruri pe care ar trebui sa le stii despre alianta