Britanicii s-au mobilizat sambata, dupa ce un magazin romanesc din Norwich a fost incendiat, aparent pe fondul sentimentelor rasiste din Regatul Unit alimentate de rezultatul referendumului privind apartenenta la UE, si au strans, in numai cateva ore, peste 25.000 de lire sterline ce vor ajunge la proprietari, relateaza Yahoo News.

Oamenii, tulburati de atacul din noaptea de vineri spre sambata, au lansat o strangere de fonduri online, fixand ca suma-tinta 500 de lire sterline, care sa ii ajute pe romani sa acopere pierderile, scrie News.ro.

Insa, in mai putin de 24 de ore, s-au strans 26.400 de lire sterline, din peste 2.100 de donatii. Unii dintre donatori au oferit mai mult decat doar bani.

“Cei care au acest magazin sunt prietenosi si muncitori. Sotia mea, care este originara din Bucuresti, si cu mine iubim mancarea romaneasca autentica de acolo. Va rog sa ne contactati si vom dona din timpul nostru, pentru a ajuta sa punem din nou magazinul in ordine, prin munca gratuita”, a scris Glyn Thomas.

“Sunt un muzician local si as vrea sa ma ofer sa strang niste bani la un concert, daca nu deranjeaza pe nimeni”, a scris si Jon Christophers.
Un magazin apartinand unor cetateni romani a fost incendiat in noapte de vineri spre sambata in orasul Norwich din Marea Britanie, Ministerul Afacerilor Externe solicitand autoritatilor britanice sa clarifice natura incidentului si sa previna o escaladare a tensiunilor.

Citeste si:
Aceasta este prima strada din Londra pe care trec numai masini "verzi"
Londra interzice masinile...

“Am fost ingrozita, tremuram. Stim ca cineva a facut acest lucru intentionat, dar nu am avut probleme in trecut”, a declarat proprietara magazinului, Maria, pentru Eastern Daily Press.

Ministerul Afacerilor Externe are in atentie acest incident izolat, care ar putea fi considerat ca avand caracter discriminatoriu. In acest sens, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Londra, MAE a solicitat autoritatilor britanice sa clarifice aceasta situatie si sa previna orice intensificare a tensiunilor sau a oricaror acte ostile la adresa cetatenilor romani din Marea Britanie”, informeaza MAE, care condamna orice manifestare extremisa sau discriminatorie la adresa cetatenilor romani.

Totodata, ministerul multumeste comunitatii de afaceri din orasul bitanic, care s-a solidarizat cu familia de romani afectata de incident. ”Statul roman urmareste sa previna, prin cooperarea cu autoritatile britanice, o eventuala escaladare a actiunilor de intimidare la adresa cetatenilor romani si indeamna cetatenii romani care au cunostinta de astfel de incidente sa informeze atat autoritatile britanice competente, cat si Ambasada Romaniei la Londra”, mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Politia britanica a inregistrat o crestere cu peste 40% a numarului de infractiuni rasiste in ultimele saptamani ale lunii iunie, perioada in care a avut loc referendumul privind apartenenta la UE si cand campania s-a concentrat pe migratie.

Citeste si:
Predoiu, despre Tandarei: Au fost probe, dar judecatorii le-au ignorat
Catalin Predoiu, despre cazul...

Intr-unul dintre cele mai grave cazuri, autoritatile ancheteaza incendierea unei magazii a unei familii poloneze din orasul Plymouth, din sud-vestul tarii.
O alta incendiere a avut loc la o macelarie halal din Walsall din West Midlands, saptamana trecuta.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Incendiu puternic in Bucuresti. Pericol de explozie