Theresa May, noul premier al Marii Britanii, are o reputatie de politician dur, cu multa experienta, capabila sa faca fata oricaror atacuri si cu opinii conservatoare traditionale, iar singurul lucru care sugereaza ca are si o parte neconformista sunt pantofii indrazneti pe care ii poarta, relateaza ITV, citat de News.ro.

May si-a inceput cariera politica in perioada in care Margaret Thatcher era premier si era considerata de mult drept a doua femeie care va conduce un Guvern britanic.

Singura fiica a unui vicar din Eastbourne, Theresa s-a nascut in 1956 si a mers atat la scoli publice, cat si private, inainte de a fi acceptata la celebra universitate Oxford. Acolo a studiat geografia si si-a intalnit viitorul sot, pe Philip.

Dupa absolvire, May a inceput o cariera in finante, mai intai la Banca Angliei.

A intrat in politica la mijlocul anilor ’80, cand a fost aleasa in Consiliul Local al cartierului londonez Merton. Ea a obtinut un mandat in Parlament abia in 1997, ca membru al opozitiei.

Dupa aceea, insa, ascensiunea sa a fost meteorica. Ea a primit portofolii importante in Guvernul din umbra, precum functia de ministru al educatiei si al muncii si pensiilor. In plus, a devenit lidera grupului parlamentar conservator din Camera Comunelor si a servit, pentru scurt timp, ca primul presedinte onorific femeie al partidului sau.

Dupa alegerile din 2010, in urma carora Partidul Conservator a facut alianta cu liberalii, May a devenit ministru de interne – a patra femeie care a condus unul dintre cele patru ministere de baza ale statului.

In mandatul sau de sase ani la Ministerul de Interne – cel mai lung din ultimele cinci decenii – ea si-a construit o reputatie de politician dur, dispus sa isi faca dusmani pentru a implementa politicile in care crede.

In campania pentru referendum, Theresa May a pledat pentru ramanerea in UE. Ea a preferat, insa, sa nu se implice foarte activ: nu a participat la mitinguri si intalniri cu alegatorii, a rostit numai cateva discursuri si a criticat multe aspecte ale UE. Toate acestea i-au permis sa devina un simbol al unitatii.

Ea si-a luat angajamentul sa atenueze diviziunile de dupa consultarea populara, dar a ridicat multe semne de intrebare atunci cand a sugerat ca Marea Britanie ar putea declansa oficial Articolul 50, pentru iesirea din UE, abia in 2017.

Cu toatea acestea, politicianul a dat asigurari inclusiv luni ca va respecta rezultatul referendumului. „Brexit inseamna Brexit”, a explicat ea. „Campania a fost desfasurata, votul a avut loc, rata de participare a fost mare, iar opinia publica si-a dat verdictul. Nu trebuie sa existe tentative de a ramane in UE, tentative de a readera pe usa din spate sau un al doilea referendum”, a adaugat May.

Saptamana trecuta, ea a primit un sprijin ambiguu de la fostul ministru de finante Ken Clarke. „Theresa este o femeie al naibii de dificila, dar noi am lucrat cu Margaret Thatcher”, i-a spus Clarke colegului sau de partid Malcolm Rifkind, intr-o discutie surprinsa din greseala de jurnalisti. Clarke a adaugat ca este bine pregatita.

Raspunsul lui May a fost o noua dovada a experientei si ambitiei sale. „Ken Clarke considera ca sunt o femeie a naibii de dificila. Urmatoarea persoana care va afla acest lucru va fi (presedintele Comisiei Europepene – n.r.) Jean-Claude Juncker”, a declarat ea.

David Cameron, liderul care a dat un suflu nou Partidului Conservator

David Cameron, care si-a dat miercuri demisia de la conducerea Guvernului, este liderul conservator care a adus un nou suflu partidului sau si a fost considerat, la un moment dat, viitorul formatiunii, dupa cum s-a descris chiar el in ultima sedinta din Parlament.

David Cameron, descendent al regelui William al IV-lea, s-a nascut intr-o familie bogata pe 9 octombrie 1966, la Londra. A crescut la Peasemore, Berkshire, alaturi de tatal sau, Ian, broker la Bursa, si de mama sa, Mary Fleur, fost judecator de pace.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri