Ministrul Sanatatii din Turcia, Mehmet Muezzinoglu, vicepresedinte al partidului de guvernamant AK Parti, spune ca Executivul ia in considerare reinstaurarea pedepsei cu moartea, in urma tentativei de lovitura de stat, potrivit BBC News.

Pedeapsa cu moartea a fost interzisa in Turcia in 2004. BBC News citeaza presa turca, potrivit careia ministrul Sanatatii, Mehmet Muezzinoglu, lider al partidului presedintelui Recep Erdogan, a anuntat ca Executivul ia in calcul reintroducerea pedepsei cu moartea pentru cei care au participat la tentativa de lovitura de stat. Pe Facebook si Twitter au inceput sa circule mesaje cu hashtagul #Idamistiyorum (Vreau pedeapsa cu moartea).

Loviturile de stat de pana acum in Turcia:

Tentativa de lovitura de stat de vineri, din Turcia, nu este o premiera in tara, relateaza AFP, care prezinta o cronologie a puciurilor ce au definit istoria statului. Prima lovitura de stat lansata in Turcia a avut loc in 1960, cand armata a daramat cu succes Guvernul, pe fondul tensiunilor puternice din tara. Presedintele Celal Bayar, premierul Adnan Menderes si alti oficiali au fost arestati si judecati pentru tradare. Menderes a fost spanzurat. Generalul Cemal Gursel, care a condus lovitura de stat, a devenit presedinte si premier.

Armata a indepartat din nou de la putere Guvernul turc in 1972. Lovitura de stat a venit dupa luni de violente si tulburari in tara. Acest puci a fost descris drept “lovitura de stat prin memorandum”, pentru ca generalul Memduh Tagmac i-a dat un ultimatum premierului Suleyman Demirel, obligandu-l sa renunte la putere.

Spre deosebire de lovitura de stat anterioara, armata nu a preluat puterea, dar cabinetul care a facut-o a fost sub supraveghere militara. Dupa ce s-a dovedit ca puciul din 1971 nu a linistit turbulentele politice din tara, armata a decis sa lanseze un nou puci in septembrie 1980 si sa preia controlul. Amiralul Bulent Ulustook a devenit premier. De aceasta data, in Turcia s-a instalat o perioada de realtiva stabilitate, dar armata a arestat mii de oameni si a executat zeci din ei.

Desi nu a fost vorba oficial de o lovitura de stat, armata a emis in 1997 o serie de recomandari Guvernului turc. Singura optiune pentru Cabinet a fost sa le accepte. Premierul Necmettin Erbakan a fost obligat sa demisioneze. Supranumita “lovitura de stat de catifea”, aceasta a avut succes pentru ca armata a colaborat cu oameni de afaceri, magistrati, presa si lideri politici.

Orlok / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri