Statul Islamic revendica atacul de joi, de la Nisa, conform organului de propaganda al grupului jihadist, Amaq, iar Ministerul de Interne francez a luat act de aceasta revendicare si ii verifica autenticitatea, scrie Le Figaro.

"Autorul operatiunii de la Nisa este un soldat al Statului Islamic. El a executat o operatiune ca raspuns la apelurile lansate de a lua ca tinte cetatenii statelor coalitiei care lupta imotriva Statului Islamic", anunta Amaq, citand o "sursa de securitate", potrivit News.ro.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, contactata de Le Figaro, Ministerul de Interne a luat act de revendicare dar ii verifica autenticitatea. Atacul de joi, de la Nisa, cand un tunisian a intrat cu camionul in multimea care privea focurile de artificii cu ocazia Zilei Nationale din Franta, s-a soldat cu 84 de morti si cu peste 200 de raniti.

Patru barbati suspectati ca au avut legaturi cu atacatorul din Nisa, retinuti de Politia franceza

Patru barbati suspectati ca au avut legaturi cu atacatorul din Nisa, care a ucis 84 de persoane joi seara, au fost retinuti si se afla in custodia Politiei, potrivit BBC care citeaza presa franceza. Unul dintre ei a fost arestat vineri, iar ceilalti trei au fost retinuti sambata dimineata, precizeaza AFP.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a intrat cu un camion frigorific in multimea prezenta pe Bulevardul Promenade des Anglais din Nisa, care asista la un foc de artificii organizat cu ocazia Zilei Nationale a Frantei. Atacatorul a fost impuscat mortal de polistii francezi. Presedintele francez Francois Hollande a spus ca atacul de la Nisa reprezinta un act terorist si a extins cu trei luni starea de urgenta din Franta.

Citeste si:
Doua adolescente din Nisa, arestate pentru pregatirea unui atac
Doua adolescente de la Nisa,...

Procurorii francezi spun ca Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de origine tunisiana, a condus camionul pe Promenade des Anglais, pe o distanta de 2 kilometri, cu o intentie clar exprimata de a ucide cat mai multi oameni. Zece dintre victime au fost copii. Un numar de 202 de persoane au fost ranite. 52 se afla in stare critica, iar 25 dintre acestea sunt conectate la aparate de intretinere a functiilor vitale.

Starea de urgenta a fost declarata pe intregul teritoriu francez dupa atacurile teroriste comise in noiembrie 2015 la Paris de militanti din organizatia Stat Islamic, in urma carora 130 de persoane au fost ucise. Starea de urgenta urma sa fie ridicata pe 26 iulie. Aproximativ 30.000 de persoane se aflau pe Promenade des Anglais in momentul producerii atacului din Nisa, joi seara, au precizat oficialitatile franceze.

Mai multi turisti dar si rezidenti din Nisa au fost ucisi, printre acestia aflandu-se patru cetateni francezi, trei algerieni, un profesor si doi elevi din Germania, trei tunisieni, doi cetateni elvetieni, doi cetateni americani, un cetatean ucrainean, un cetatean armean si un cetatean rus.

Atacatorul de la Nisa, Mohamed Lahouaiej Bouhlel - care a ucis cel putin 84 de oameni si a ranit alti 202 dupa ce a intrat cu un camion in multimea care asista la focul de artificii de Ziua Nationala a Frantei - a fost identificat de catre un vecin, dupa ce procurorul Francois Molins i-a facut public numele. O fotografie a atacatorului, de pe documentele de rezidenta, a fost prezentata de mai multe publicatii. El era cunoscut fortelor de ordine pentru o serie de infractiuni violente, dar nu era suspect de terorism.

Citeste si:
Rushdie: Cu Versetele satanice, astazi as fi acuzat de islamofobie
Salman Rushdie: Daca as...

Sursa foto: Shutterstock / Statul Islamic

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Spania redevine tinta teroristilor dupa 13 ani de la atacurile din Madrid