Banca Mondiala il va numi pe Paul Romer, sustinator al puterii economice avute de capitalul uman, in functia de economist sef al institutiei financiare, el fiind cea mai cunoscuta personalitate care va indeplini acest rol dupa Joseph Stiglitz, detinator al unui premiu Nobel, relateaza Financial Times, potrivit News.ro.

Romer, economist american care in prezent este profesor la New York University, ar urma sa il inlocuiasca in acest an pe Kaushik Basu.Un purtator de cuvant al Bancii Mondiale a refuzat sa comenteze, dar alte surse din institutie au spus ca Romer va fa prezentat board-ului institutiei cel mai devreme luni, iar anuntul oficial va fi facut in cursul saptamanii.

Numirea lui Romer ar plasa una dintre cele mai importante personalitati economice la conducerea departamentului de cercetari al Bancii Mondiale. Teoria sa, potrivit careia cunoasterea si inovatia pot stimula crestere, este considerata una dintre cele mai influente lucrari in domeniul economiei din ultimii 30 de ani.

In ultimii ani, Romer s-a concentrat pe capacitatea oraselor de a transforma o economie, precum si pe efectul urbanizarii rapide in regiunile aflate in dezvoltare.

El a cerut, de exemplu, transformarea oraselor sarace din tarile in dezvoltare in ”zone de reforma”, pentru stimularea cresterii economice si a schimbarilor, dand ca exemplu orasul Shenzhen din sudul Chinei, care in anii 1990 a devenit un laborator viu pentru reformele economice care au dus la cresterea economica rapida.

Citeste si:
BM: Incendiul de la Colectiv a imbunatatit activitatea autoritatilor
Banca Mondiala: Incendiul de...

Romer este un sustinator ardent al puterii cresterii economice de reducere a saraciei si se va alatura Bancii Mondiale intr-o perioada in care incetinirea cresterii in economiile emergente genereaza noi probleme.

Sursa foto: Kevin George/Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Banca Mondiala si-a imbunatatit estimarile privind economia Romaniei