Comisia Europeana a amendat Daimler, Paccar si alti doi producatori de camioane cu o suma record de 2,9 miliarde de euro, pentru formarea unui cartel timp de 14 ani, prin intermediul caruia s-au fixat preturile si au coordonat introducerea unoi noi tehnologii in domeniul emisiilor, potrivit Reuters.

Amenda totala este de peste doua ori mai mare fata de recordul precedent inregistrat in cazul penalizarii unor companii pentru formarea unui cartel in Uniunea Europeana, conform News.ro

Cea mai mare amenda a fost impusa grupului Daimler, de 1,01 miliarde de euro, in timp ce MAN, divizie a Volkswagen, a scapat de penalizare pentru ca a informat Comisia Europeana despre existenta cartelului.

”Nu este acceptabil ca MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco si DAF, care produc, cumulat, noua din 10 camioane de tonaj mediu si greu din Europa, au facut parte dintr-un cartel, in loc sa concureze intre ei”, a declarat comisarul pentru Concurenta, Margrethe Vestager.

Volvo, cea mai mare companie suedeza in functie de venituri, a fost penalizata cu 670,45 de milioane de euro
Iveco, parte a producatorului italian de camioane si tractoare CNH Industrial, 494,61 milioane de euro.
DAF Trucks, detinuta de Paccar, a fost amendata cu 752,68 de milioane de euro.

Un numar de patru companii au recunoscut faptele in schimbul reducerii cu 10% a penalizarii impuse. Scania a refuzat sa ajunga la un acord cu Comisia si va fi investigata in continuare.
Cea mai mare amenda impusa anterior unor companii din motive antitrust a fost cea de 1,4 miliarde de euro aplicata unui cartel de companii producatoare de televizoare si monitoare pentru computere, in 2012.

Sursa foto: Jaroslav Pachy sr / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si