Banca Centrala Europeana a majorat, joi, ratele dobanzilor pentru zona euro pana la nivelul de 3,25%, cel mai mare nivel atins in ultimii patru ani, aceasta decizie marcand cea de-a cincea majorare din acest an, cu toate ca inflatia in zona euro a scazut, conform NewsIn..

Cresterea economica substantiala din zona euro a generat ingrijorari pentru BCE privind posibilitatatile de suprasolicitare a economiilor zonei ce ar duce la majorarea inflatiei in cursul anului urmator si la anularea beneficiilor rezultate de pe urma scaderilor substantiale la preturile petrolului.

Pietele financiare au asteptat cu interes majorarea de 0,25 de puncte de baza.

"Cresterea ratei dobanzilor este o confirmare a recuperarii economice din zona euro si a faptului ca BCE este ingrijorata de posibilitatile de crestere a inflatiei", a precizat un economist al Dresdner Kleinwort din Frankfurt, Rainer Guntermann.

Banca Centrala Europeana a majorat constant ratele dobanzilor de la cel mai redus nivel atins in decembrie 2005, pana in decembrie 2006 piata asteptandu-se la o noua majorare.

Banca a preconizat o crestere economica pentru zona euro de aproximativ 2,5% pentru 2006, anul 2007 fiind caracterizat, conform estimarilor BCE de o reducere a nivelului de crestere pana la 2,1%. Inflatia pentru 2006 si 2007 se preconizeaza a atinge un nivel de 2,4%, peste plafonul anual al BCE al cresterii preturilor, de 2%.

Scaderea preturilor la petrol a condus la reducerea ratei inflatiei in septembrie pana la 1,8%, cel mai scazut nivel inregistrat din martie 2003, fiind pentru prima data din ianuarie 2005 cand acest nivel a fost sub tinta BCE de 2% sau mai putin.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ce castiguri mai aduc fondurile atasate unei asigurari unit-linked
Setari Cookie-uri