Conducerea KMG International, compania controlata de kazahii de la KazMunayGas ce detine rafinaria Petromidia, are termen legal de la trei pana la sase luni sa poarte discutii cu reprezentantii guvernului de la Bucuresti, inainte de a actiona Romania in judecata la ICSID, a afirmat vicepresedintele senior al grupului, Azmat Zhangulov, precizand pentru jurnalistii romani ca spera ca in aceasta perioada sa ajunga la o intelegere cu autoritatile romane.

Miercuri dimineata, presa internationala a relatat ca societatea KazMunayGas, controlata de guvernul kazah, a initiat proceduri legale impotriva Romaniei, dupa ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinaria Petromidia, intrerupand in acest fel planul de vanzare a unei participatii de control catre o companie chineza, conform News.ro

Compania kazaha incearca sa rezolve situatia pe cale amiabila

Conform procedurilor, dupa ce a instiintat Guvernul, compania kazaha incearca o rezolvare pe cale amiabila, inainte de a ajunge la ICSID.

"Speram ca aceasta perioada de trei-6sase luni va fi suficienta pentru a gasi impreuna o solutie. Ne exprimam ingrijorarea fata de tratamentul aplicat de autoritatile romane investitilor noastre, care sunt protejate de tratatele internationale. Au existat consecinte negative, precum sechestrul, limitarea posibilitatii de a ne dezvolta, actiuni care, de exemplu, nu ne permit anumite tranzactii”, a afirmat Zhangulov, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii romani.

Toti acesti factori ii aduc grupului pierderi si prejudicii, sustine reprezentantul companiei kazahe.

"KMG vrea sa isi continue afacerie din Romania, sa continue in sectoarele de baza in care isi desfasoara activitatea - rafinare, petrochimie si retail -, sa exploram oportunitatile de business de aici, sa continuam sa contribuim la bugetul de stat, contributii ce sunt de 1 miliard de dolari pe an, dar si sa crestem profitul pentru actionari”, a adaugat Zhangulov.

Ce va cere grupul kazah, in ultima instanta

In ultima instanta, grupul kazah va cere statului roman sa plateasca prejudiciile aduse grupului in urma actiunilor sale, a precizat reprezentantul grupului, fara a spune despre ce suma este vorba.

KazMunayGas si KMG International, filiala inregistrata in Olanda care controleazia afacerile din Romania, au transmis autoritatilor romane pe 22 iulie o notificare formulata in baza tratatelor privind protejarea investitiilor (Notice of Investment Dispute), avand ca temei prevederile Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului intre Guvernul Regatului Tarilor de Jos si Guvernul Romaniei si ale Tratatului Cartei Energiei.

Aceasta notificare reprezinta primul pas procedural care ar putea conduce la o disputa de arbitraj intre investitor si statul roman. Disputa intre grupul KazMunayGas si statul roman in fata unui tribunal international de arbitraj ar putea face referire la investitiile KazMunayGas in trei companii care au apartiut anterior statului: Rompetrol SA (in prezent Oilfield Exploration Business Solutions -OEBS), Vega SA si Rompetrol Rafinare SA (RRC).

Daca dupa depunerea Notificarii formulate in baza tratatelor privind protejarea investitiilor (Notice of Investment Dispute) nu se va ajunge la o intelegere intre KMG si Romania, cazul va fi deferit si va fi rezolvat de Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din cadrul Bancii Mondiale, cu sediul in Washington, D.C., sau Institutului de Arbitraj al Camerei de Comert de la Stockholm, in concordanta cu prevederile tratatelor si cu solutiile si masurile pe care companiile KMG ia in considerare sa le obtina.

Scrisoarea companiilor KazMunayGas catre Guvernul Romaniei detaliaza indisponibilizarea unor active in valoare totala de peste 2,1 miliarde de dolari si convingerea companiei ca, aparent, autoritatile intentioneaza sa puna sechestru si sa nationalizeze active controlate de grupul kazah.

ICSID este cea mai importanta institutie in ceea ce priveste arbitrajul in domeniul investitiilor.

Dupa o perioada, care este de trei luni - in cazul tratatului de investitii bilateral semnat cu Olanda si Tratatului privind Carta energiei - sau de sase luni - in cazul tratatului de investitii bilateral semnat cu Kazahstan -, in functie de acordul de investitii pe care KazMunayGas decide sa il invoce, daca nu se va ajunge la o solutie acceptabila, investitorul poate incepe procedura de arbitraj propriu-zisa, prin transmiterea unei solicitari de arbitraj catre Secretariarul ICSID.

Romania, implicata in 13 cazuri judecate de ICSID

Romania a fost implicata in 13 cazuri judecate de ICSID, dintre care opt au fost solutionate, iar cinci sunt in desfasurare. Cele mai multe cazuri au fost castigate de statul roman, intre care Noble Ventures, EDF si S&T Oil. Insa recent, Romania a pierdut la ICSID procesul cu fratii Micula.

Grupul kazah care controleaza Petromidia, preluata in 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a incheiat recent un acord cu o companie chineza pentru cedarea controlului afacerilor din Romania. In 29 aprilie, KazMunayGas si firma chineza China Energy Company Limited (CEFC) au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul, printr-o companie mixta in care CEFC are o participatie majoritara, asupra afacerii din Romania a kazahilor, care include in principal doua rafinarii, Petromidia si Vega, si o retea de distributie.

Pana in prezent nu este clar daca problemele cu justitia romaneasca ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzactiei cu grupul chinez.

Sursa foto: Denis Kuvaev / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri