Agentiile de securitate ruse au anuntat sambata ca un program de spionaj a fost identificat in retelele informatice a peste 20 de organizatii, inclusiv institutii de stat si companii militare. Prezenta programului de spionaj poate sa indice un posibil atac cibernetic coordonat, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a explicat ca programului virusat, precum si modul in care acesta a infectat retelele informatice, este similar cu cazuri anterioare de spionaj cibernetic descoperite in Rusia, precum si in alte state ale lumii. Insa, agentii FSB nu au dat informatii cu privire la vreun stat suspectat de orchestrarea atacului.

”Resursele informatice ale agentiilor guvernamentale, ale institutiilor militare si stiintifice, precum si ale companiilor din industria apararii si a altor entitati implicate in infrastructura cruciala a statului au fost infectate”, se arata intr-un comunicat al FSB.

Anuntul serviciilor de securitate ruse vine dupa ce presa americana a scris ca hackerii guvernamentali rusi ar fi orchestrat un atac cibernetic asupra a doua entitati ale Partidului Democrat, precum si asupra calculatoarelor folosite de campania democratei Hillary Clinton.

Reprezentantii campaniei electorale au declarat ca hackerii au obtinut acces prin intermediul unui program analitic folosit pe calculatoarele angajatilor fostului secretar de stat si mentinut de Comitetul National Democrat (DNC).

Intre timp, Comitetul Congresional de Campania Democrata, care reprezinta aripa destinata strangerii de fonduri din cadrul Partidului Democrat, a anuntat ca sistemul sau informatic a fost tinta unui atac cibernetic asemanator. Datele colectate din calculatoarele celor doua institutii democrate, precum si din calculatoarele folosite de campania democratei Hillary Clinton, contin discutii confidentiale despre alegatori si finante.

Purtatoarea de cuvant a Comitetului Congresional de Campanie Democrata, Meredith Kelly, a declarat ca democratii au apelat la o agentie de investigatie dupa descoperirea scurgerii de informatii. Atacul cibernetic asupra comitetului congresional pare sa vina din partea unui user numit ”Fancy Bear”, care are legaturi cu serviciul de securitate militar rus G.R.U.

Acelasi serviciu de securitate rus a fost implicat in atacul cibernetic asupra DNC, in care hackerii au obtinut acces la studii asupra opozitiei republicane.”Avem de a face cu acelasi adversar. Sunt hackeri cu o tehnica extrem de sofisticata”, a declarat un membru al echipei de investigatie.

Intre timp, FBI a declarat ca analizeaza relatarile cu privire la atacurile cibernetice care au vizat o serie de entitati politice, insa nicio sursa a presupusului atac nu a putut sa fie identificata.

Reprezentantii campaniei democratei Hillary Clinton au explicat ca hackerii care au obtinut acces prin intermediul programului analitic nu au avut acces la e-mailurile interne, mesageria vocala sau alte date.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri