Turcia va mentine politica de disciplina fiscala si in proiectul de buget pe 2007, in ciuda faptului ca anul viitor vor avea loc alegeri generale, au apreciat vineri mai multi oficiali si economisti.

Ministerul turc de Finante, Trezoreria si Autoritatea de stat pentru planificare au pus la punct un proiect de buget pe 2007 ce va fi finalizat luna aceasta cu ocazia vizitei delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Turcia, informeaza Rompres. Proiectul de buget pe 2007 trebuie prezentat in Parlament la data de 17 octombrie, unde se asteapta un vot pozitiv avand in vedere larga majoritate de care se bucura guvernul condus de prim-ministrul Tayyip Erdogan.

In anul 2001 o criza financiara a impins economia turca in cea mai grava recesiune de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Acordul de imprumut de 10 miliarde dolari convenit ulterior de Turcia cu FMI a pus un accent deosebit pe disciplina fiscala, Turcia incercand sa-si reduca gradul de indatorare si inflatia, mentinand in acelasi timp o crestere solida. in luna iulie a acestui an FMI a convenit sa elibereze o noua transa de imprumut in valoare de 1,85 miliarde dolari, cu conditia aprobarii de catre Parlament a masurilor de reforma in sectorul administrativ si social.

Potrivit unui oficial turc, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, si in 2007, ca si in anii precedenti, proiectul de buget va miza pe o crestere a Produsului Intern Brut de cinci procente si un surplus bugetar primar echivalent cu 6,5 procente din PIB. La randul sau, Ali Ihsan Gelberi, economist la Garanti Bank, a apreciat ca guvernul de la Ankara va mentine obiectivele fixate de FMI referitoare la surplusul bugetar, in caz contrar riscand sa piarda increderea pietelor financiare inainte de alegerile generale de anul viitor.

Cu toate acestea, daca la nivelul bugetului central executivul de la Ankara va mentine disciplina fiscala, analistii se astepta la aparitia unor cheltuieli cu caracter electoral in bugetele autoritatilor locale. Alegerile generale din Turcia sunt programate pentru luna noiembrie 2007, in timp ce alegerile prezidentiale vor fi organziate in luna mai. in Turcia presedintele este ales de Parlament.


Mai multe articole din sectiunea International »