Turcia va mentine politica de disciplina fiscala si in proiectul de buget pe 2007, in ciuda faptului ca anul viitor vor avea loc alegeri generale, au apreciat vineri mai multi oficiali si economisti.
Ministerul turc de Finante, Trezoreria si Autoritatea de stat pentru planificare au pus la punct un proiect de buget pe 2007 ce va fi finalizat luna aceasta cu ocazia vizitei delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Turcia, informeaza Rompres. Proiectul de buget pe 2007 trebuie prezentat in Parlament la data de 17 octombrie, unde se asteapta un vot pozitiv avand in vedere larga majoritate de care se bucura guvernul condus de prim-ministrul Tayyip Erdogan.

In anul 2001 o criza financiara a impins economia turca in cea mai grava recesiune de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Acordul de imprumut de 10 miliarde dolari convenit ulterior de Turcia cu FMI a pus un accent deosebit pe disciplina fiscala, Turcia incercand sa-si reduca gradul de indatorare si inflatia, mentinand in acelasi timp o crestere solida. in luna iulie a acestui an FMI a convenit sa elibereze o noua transa de imprumut in valoare de 1,85 miliarde dolari, cu conditia aprobarii de catre Parlament a masurilor de reforma in sectorul administrativ si social.

Potrivit unui oficial turc, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, si in 2007, ca si in anii precedenti, proiectul de buget va miza pe o crestere a Produsului Intern Brut de cinci procente si un surplus bugetar primar echivalent cu 6,5 procente din PIB. La randul sau, Ali Ihsan Gelberi, economist la Garanti Bank, a apreciat ca guvernul de la Ankara va mentine obiectivele fixate de FMI referitoare la surplusul bugetar, in caz contrar riscand sa piarda increderea pietelor financiare inainte de alegerile generale de anul viitor.

Cu toate acestea, daca la nivelul bugetului central executivul de la Ankara va mentine disciplina fiscala, analistii se astepta la aparitia unor cheltuieli cu caracter electoral in bugetele autoritatilor locale. Alegerile generale din Turcia sunt programate pentru luna noiembrie 2007, in timp ce alegerile prezidentiale vor fi organziate in luna mai. in Turcia presedintele este ales de Parlament.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri