Rezervele au crescut in total cu 46,78 milioane, de la inceputul anului. Banca Nationala a Moldovei a informat ca a investit 270,1 milioane dolari din valuta sa constituita titluri de valoare, a pastrat 377,7 milioane in cash si depozite, iar 7,4 milioane in cont la Fondul Monetar International, conform Rompres.

Guvernul a aprobat in a doua jumatate a lunii martie o serie de modificari la legea cu privire la Banca Nationala a Moldovei, care prevad sporirea independentei acestei institutii fata de structurile de stat. Documentul stipuleaza ca proiectele de acte legislative care vizeaza domeniile de activitate ale bancii de stat vor fi aprobate doar cu avizul obligatoriu al BNM. Totodata, cursul de schimb al leului moldovenesc va fi stabilit de banca, in comun cu Guvernul.

In acelasi timp, amendamentele interzic creditarea de catre BNM a Guvernului. tinand cont de faptul ca datoria contractata de stat de la banca urmeaza sa fie reesalonata de BNM pana la achitarea definitiva a acesteia, proiectul prevede reesalonarea imprumuturilor in lei moldovenesti acordate anterior prin emisiunea unor noi hartii de valoare.