Printre noile masuri antiteroriste, ce au fost propuse joi de ministru de Interne, Thomas de Maiziere, se numara si un program al granicerilor germani prin care migrantii sirieni relocati direct in termenii acordului UE-Turcia vor trebui sa-si predea smartphone-urile pentru verificari de securitate, atunci cand nu pot prezenta un pasaport valid, informeaza The Guardian.

”Daca vrei sa vii in Germania, noi trebuie sa facem o serie de verificari de securitate. Pentru a face aceste verificari de securitate iti vom cere sa ne prezinti activitatea ta de pe Facebook din ultimele luni”, a declarat de Maiziere, care a explicat ca acest program trebuie analizat in ceea ce priveste eficienta costurilor si a timpului pierdut de granicieri, scrie News.ro.

Insa, programul propus de demnitarul german raspunde frustrarii pe care o intampina granicierii germani in incercarea de a identifica un migrant prin metodele traditionale. ”Deseori intampinam cazuri in care migrantii nu detin acte de identitate, insa aproape toti au smartphone-uri”, a precizat de Maiziere. De asemenea, demnitarul a atras atentia ca inclusiv sistemul prin care amprentele migrantilor sunt inregistrate atunci cand acestia ajung pe coastele europene s-a dovedit supus greselilor. In acest caz, desi amprentele adolescentului afgan, care a atacat cu un topor pasagerii unui tren bavarez, au fost inregistrate, niciun indiciu nu a putut sa fie gasit in baza de date.

In schimb, smartphone-urile s-au dovedit instrumente valoroase pentru foarte multi migranti, intrucat au putut sa mentina contactul permanent cu prietenii si rudele. La inceputul saptamanii, autoritatile germane au arestat un solicitant de azil sirian, acuzat de planificarea unui atac terorist la deschiderea noului sezon Bundesliga. Potrivit presei germane, autoritatile au gasit poze cu acesta in timp ce lupta alaturi de jihadistii Statului Islamic din Siria in smartphone-ul suspectului. Autoritatile daneze, norvegiene, suedeze si olandeze verifica in mod obisnuit telefoanele mobile ale migrantilor pentru a stabili identitatea lor in lipsa unor documente oficiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri