Ministrii britanici i-au avertizat, in discutii private, pe reprezentantii sectorului financiar din ”The City” ca Marea Britanie ar putea sa ramana membra a Uniunii Europene pana la finele anului 2019. Aceasta data reprezinta o intarziere de aproape un an fata de termenul limita promis initial de catre noul premier britanic Theresa May, au sustinut jurnalistii The Sunday Times, preluati de The Australian.

Premierul Theresa May a anuntat ca intentioneaza sa invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care declanseaza procedura legala de iesire a Marii Britanii din UE, la inceputul anului viitor. De la declansarea procedurii de iesire, termenul limita pentru negocierea divortului britanic de blocul comunitar este de doi ani. Insa, in ciuda presiunilor politice masive de a respecta acest orar precis, executivul britanic ar putea sa fie fortat sa intarzie iesirea efectiva a tarii din blocul comunitar, tocmai pentru ca departamentele de comert international nu vor fi pregatite intr-un termen atat de scurt, potrivit unor surse din City-ul Londrei, scrie News.ro.

De asemenea, alegerile generale franceze si germane ar putea sa reprezinte o alta intarziere pentru procesul de iesire. Marea Britanie ar putea sa nu invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pana dupa alegerile prezidentiale franceze din mai 2017. Insa, exista riscul ca declansarea procedurii legale de iesire din UE sa fie intarziata chiar pana dupa alegerile legislative germane, programate sa aiba loc in septembrie 2017. ”Nu poti sa negociezi atunci cand nu stii cu cine negociezi”, a declarat o sursa din City-ul Londrei. Mai mult, un ministru britanic a confirmat pentru jurnalistii Sunday Times ca ar putea sa existe o serie de probleme cu respectarea orarului din cauza alegerilor franceze si germane.

Insa, perspectiva intarzierii cu un an a iesirii Marii Britanii din UE va starni furia parlamentarilor conservatori eurosceptici, precum si a alegatorilor britanici care au votat in favoarea Brexit-ului. Nigel Farage a avertizat deja ca esecul actualului executiv in a respecta cererile referendumului britanic si in a reduce imigratia ar putea sa duca la proteste masive de strada. ”Exista un pericol adevarat ca milioanele de alegatori britanici, care au votat pentru iesirea din blocul comunitar, ar putea sa se alature extremistilor de la Liga Engleza de Aparare daca se vor simti ignorati de catre executiv”, a declarat Farage.

David Davis, ministru britanic pentru coordonarea iesirii din UE, precum si Liam Fox, ministru pentru comert international, au indicat initial ca procesul de iesirea a Marii Britanii ar putea sa fie finalizat pana la inceputul anului 2019. Insa ”ministrii se gandesc acum ca invocarea articolului 50 ar putea sa fie intarziata pana in toamna anului 2017. Ei nu au infrastructura necesara pentru persoanele care trebuie angajate. Ei spun ca nici macar nu stiu care sunt intrebarile potrivite ce trebuie puse atunci cand va incepe negocierea iesirii din UE”, a declarat o alta sursa din sectorul financiar londonez, care a purtat discutii cu doi ministri britanici.

De asemenea, o alta sursa a precizat ca Davis si Fox nu ar putea sa faca prea multe progrese inainte ca francezii sa-si aleaga noul presedinte. ”Aceasta situatie este cu adevarat o problema. Liam si David au vorbit despre aceste obstacole si sunt foarte constiienti de toate sensibilitatile situatiei. Deci ar putea sa fie vorba de foarte putine progrese la inceput, pana ce vom vedea in sfarsit un anumit ritm”. O alta sursa guvernamentala a declarat ca exista o oarecare incertitudine in ceea ce priveste discutiile pregatitoare cu liderii europeni, in timpul carora Marea Britanie va incerca sa obtina acorduri informale pe o serie de probleme cheie, inainte de declansarea propriu-zisa a articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

”Nu sunt sigur daca vor fi pregatiti. Exista o mare problema cu aceste discutii pregatitoare - nimeni nu pare sa stie care va fi substanta lor”. Davis si Fox isi petrec vacanta de vara formandu-si institutiile de la nivelul carora vor purta discutiile cu liderii europeni. Insa, Davis a recrutat pana acum cu 250 mai putini angajati decat se astepta initial. Acestia lucreaza in Downing Street si in Birourile Cabinetului din Whitehall. Intre timp, Fox cauta sa angajeze 1.000 de experti in politica comerciala, insa a recrutat mai putin de 100 de persoane. Echipa sa este gazduita temporar in Departamentul pentru Afaceri.

Samot / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri