Grupul a facut acest anunt dupa o intalnire tinuta joi la Bruxelles cu reprezentantii Rusiei, principalului furnizor european de gaze, precum si cu cei ai Ucrainei, prin teritoriul careia este transportat spre Europa o mare parte din gazul rusesc, informeaza NewsIn.

Distributia de gaze naturale din Rusia spre Ucraina a fost afectata in cursul iernii trecute, Moscova intrerupand pentru o perioada livrarile catre Ucraina, afectand implicit si Europa, din cauza unei dispute privind nivelul preturilor.
"Comisia supravegheaza atent situatia pentru a preveni orice amenintare a furnizarilor de gaze naturale", a precizat Comisarul pentru Energie al UE, Andris Piebalgs. "Participantii la aceasta intalnire au cazut de acord ca problemele mari pot fi evitate, dar nu pot elimina toate dificultatile procesului de livrare", a adaugat acesta.

Grupul a discutat si despre un plan de conduita si posibilitatile de raspuns in cazul in care va interveni o situatie de criza. Monopolul rusesc de gaze naturale Gazprom livreaza aproximativ un sfert din cererea totala anuala de gaze a UE, 80% din aceasta cantitate trecand prin Ucraina.

Comisarul pentru energie a precizat ca doreste o mai mare transparenta in ceea ce priveste relatiile contractuale, punand accent pe Rusia si Ucraina intr-un efort de a majora credibilitatea celor doi parteneri. Expertii sunt de parere ca livrarile de gaze naturale spre Marea Britanie vor fi mult mai sigure in acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. in mare parte acest lucru se datoreaza lansarii a doua noi conducte de transport din Olanda si Norvegia si a cresterii capacitatii firmei UK-Belgium Interconnector.