Fondul Monetar International estimeaza o cresterea economica pentru zona Orientului Apropiat si Asiei Centrale de 6,6% pentru 2006 si de 6,2% pentru 2007, sustinuta de preturile mari la petrol in ciuda conflictelor ce afecteaza regiunea.

Performantele economice ale Orientului Apropiat si Asiei Centrale au fost solide in ciuda problemelor de securitate care afecteaza aceste regiuni", a estimat Fondul intr-un raport publicat duminica. Cresterea economica regionala este preconizata a ramane peste media globala, la nivele comparabile cu cele inregistrate in ultimii ani, informeaza NewsIn.

Fondul a observat si o crestere constanta, totusi la nivele moderate, a excedentelor bugetare si comerciale, o reducere a datoriilor si acumularea de rezerve, estimand ca politicile economice "sunt pe calea cea buna"."Mizand pe faptul ca pretul petrolului se va mentine la cote ridicate, multe state din zona au accelerat ritmul marilor proiecte menite a ameliora infrastucturile fizice si sociale", a continuat raportul FMI.

Raportul a atentionat totusi asupra importantelor riscuri generate de conflictele din zona. "Recentele conflicte si deteriorarea climatului de securitate vor avea un impact mai important asupra economiilor zonei decat pana acum", estimeaza Fondul. FMI recomanda continuarea reformelor structurale si institutionale - in special cele privind cresterea productivitatii si a capacitatilor de productie - pentru a proteja economiile regiunilor in eventualitatea unor crize globale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
TOP 10 predictii pentru piata imobiliara in 2017
Setari Cookie-uri