Ultimul portavion al Marii Britanii, HMS Illustrious, va pleca in curand in ultima calatorie, pentru a fi dezmembrat si reciclat intr-unul din porturile Turciei. Aceeasi soarta au avut-o de-a lungul anilor si multe nave romanesti de transport sau pescuit.

Portavionul a servit marina britanica timp de 31 de ani, iar recent a fost retras din activitate si vandut firmei Leval, din Turcia. Leval dezmembreaza nave in portul Izmir, materialele obtinute, in principal otel, fiind destinate reciclarii.

Leval a platiti 2,1 milioane de lire sterline (2,7 milioane de dolari) pentru portavion.

HMS Illustrious, cu lungime de 209 metri, latime de 30 de metri si greutate de 20.600 tone, avea capacitatea de a transporta 14 avioane.

Nava sora a HMS Illustrious, HMS Ark Royal, a fost, de asemenea, dezmembrata si reciclata in portul Izmir. Leval a cumparat in 2013 HMS Ark Royal pentru 3,4 milioane dolari si a obtinut din dezmembrarea navei 16.000 tone de otel.

HMS Illustrious a participat la misiuni de lupta in Balcani si in al doilea razboi din Irak.

Marea Britanie a ramas fara portavioane dupa scoaterea din activitate a HMS Illustrious, urmand insa ca doua noi portavioane, de dimensiuni mai mari, sa intre in dotarea fortelor navale peste aproximativ patru ani.

Sursa foto: McCarthy's PhotoWorks/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri