FMI: PIB-ul Libanului se va reduce cu 3,2% in 2006

Fondul Monetar International a estimat ca produsul intern brut al Libanului, devastat de razboiul cu Israelul, se va reduce in 2006 cu 3,2% , urmand sa creasca cu 5% in 2007.

"Conflictul a avut consecinte economice devastatoare asupra Libanului", a subliniat institutia financiara internationala. Estimarile initiale ale daunelor suferite de infrastructura se ridica la aproximativ 3,5 miliarde de dolari, a precizat FMI, mentionand in special daunele suferite de aeroportul international din Beirut, informeaza NewsIn.

"Cu toate ca pietele financiare au trecut cu bine prin aceasta criza, activitatile economice si situatia financiara au fost grav afectate de conflict", a precizat raportul FMI. Israelul a lansat o vasta ofensiva, ce a durat 34 de zile, impotriva Libanului dupa capturarea de catre gruparea Hezbollah, pe data de 12 iulie, a doi soldati israelieni. Conflictul a generat vaste perturbari ale cererii, a precizat FMI, in special in cadrul sectoarelor financiare si de turism, unde redresarea depinde in mare parte de restabilirea increderii, a precizat raportul.

Efortul de reconstructie ar trebui sa sustina cererea interna dar ramane de vazut daca numeroasele cadre ce au parasit tara se vor intoarce si de cat timp va fi nevoie pentru ca produsul intern brut sa se redreseze la nivelele atinse inainte de conflict.Totalul ajutorului imediat oferit Libanului in lunile ce urmeaza se ridica la aproximativ 1,2 miliarde de dolari, la care se adauga si contributiile statelor arabe din regiunea golfului Persic, care s-au ridicat la 800 de milioane de dolari la inceputut lunii septembrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri