Preturile petrolului si-au reluat saptamana trecuta tendinta de scadere si au incheiat ultima sesiune de tranzactionare sub nivelul de 60 de dolari barilul pe pietele futures din Londra si New York, scaderea saptamanala fiind de patru %, in contextul scepticismului legat de o reducere a ofertei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Barilul (159 litri) de petrol Brent, de referinta in Europa, a incheiat sesiunea de vineri la 59,83 dolari la International Exchange Futures (ICE) din Londres, cu 17 centi sub nivelul din sedinta de joi si cu 2,65 dolari mai putin fata de vinerea anterioara, informeaza NewsIn.

De asemenea, Petrolul Intermediar Texas (WTI), de referinta in SUA, a incheiat saptamana la 59,76 dolari/baril, in scadere cu 27 de centi fata de joi si cu 3,15 dolari fata de saptamana anterioara. Astfel, preturile petrolului Brent si WTI au pierdut toate castigurile din saptamana precedenta, cand crescusera cu 3,5 % - patru %, in conditiile in care scaderile din aceasta saptamana s-au situat intre 4,2 si cinci %.

De asemenea, pretul barilului de petrol de referinta in OPEC, calculat pe baza unui cos cu 11 tipuri de titei (cate unul pentru fiecare stat membru) a scazut cu 2,50 dolari (4,7 %), situandu-se la 57,57 dolari, cu peste 24 % sub nivelul record de 72,67 dolari, atins pe 8 august 2006. Primele stiri legate de o reducere a ofertei unor tari membre OPEC, care au determinat o recuperare a preturilor saptamana trecuta, au dat nastere in ultimele zile la un climat de confuzie si incertitudine in legatura cu data si modul in care va interveni cartelul petrolier ce controleaza 40 % din productia mondiala de titei.

Secretariatul organizatiei a confirmat deja ca Nigeria si Venezuela au limitat furnizarea incepand din 1 octombrie cu circa 200.000 barili pe zi fiecare, in urma deciziilor unilaterale si fara a astepta un acord cu ceilalti membri ai OPEC. Anuntul, privind o reducere a cotei comune de productie a zece dintre cele zece tari membre (fara Irak) cu un milion de barili pe zi a facut ca preturile petrolului sa creasca saptamana trecuta la 60 de dolari, dupa ce se situasera la 58 de dolari.

Dar, ulterior, OPEC nu a confirmat, dar nici nu a dezmintit zvonurile legate de un presupus acord privind scaderea cotei grupului de la 28 milione barili pe zi la 27 milioane barili pe zi. Pana vineri nu s-a confirmat o reuniune de urgenta, in zilele de 18 si 19 octombrie, ceruta de Algeria, iar presedintele actual al organizatiei, Edmund Daoukoru, a anuntat, din Nigeria, ca va continua consultarile pentru a se ajunge la un acord, posibil chiar luni. Pentru saptamana viitoare, firma de consultanta PVM preconizeaza o crestere a preturilor ca urmare a reluarii discutiilor privind sanctiunile ce vor fi impuse Iranului din cauza controversatului sau program nuclear, precum si in urma anuntatei scaderi a temperaturilor in SUA, cel mai mare consumator.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri