Sefii mai multor organizatii economice internationale, intre care si FMI, au avertizat inaintea summitului G20 din China in privinta riscurilor provocate comertului de protectionismul aparut in multe state dezvoltate, relateaza Bloomberg, potrivit News.ro.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a incurajat sambata liderii de afaceri sa ceara guvernelor sa mentina deschise fluxurile comerciale, ea avertizand in privinta perspectivelor de crestere pentru 2017.

Opiniile ei sunt impartasite de directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Roberto Azevedo. ”Comertul este mult prea scazut si este asa de mult timp. In prezent are loc un reviriment al opozitiei fata de comertul liber. Este la nivel politic. Este la nivelul opiniei opiniei publice, iar acest fapt se risimte in politici”, a adaugat Lagarde.

Sefa FMI a aratat ca daca nu este comert international, daca nu sunt investitii transfrontaliere, daca serviciile, capitalul, oamenii si bunurile nu trec granitele, atunci activitatile economice vor fi mai scazute si locurile de munca mai putine, indiferent de tara.

Comentariile lui Lagarde au loc intr-o perioada de incetinire a negocierilor de ratificare a Parteneriatului Trans-Pacific, care ar lega 12 tari, inclusiv SUA, care reprezinta circa 40% din economia mondiala.

Citeste si:
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire
Dupa ani de criza, economia...

Mandatul presedintelui american Barack Obama se apropie de sfarsit, iar ambii candidati la Casa Alba, Donald Trump si Hillary Clinton, au vorbit impotriva acordului care nu include China, in timp ce progresele pentru acordul comercial SUA-UE, cunoscut sub numele de TTIP, sunt si ele blocate.

Ministrul francez al Comertului, Matthias Fekl, a afirmat la sfarsitul lunii august ca Statele Unite nu au oferit nimic substantial in negocierile cu UE pentru acordul de liber schimb si ca discutiile ar trebui oprite.

Ministerul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a spus anterior ca discutiile pentru TTIP ”au esuat de facto, dar nimeni nu vrea sa spuna asta”.

In multe state occidentale a aparut un curent protectionist care duce la apeluri pentru precautie in privinta liberalizarii comertului si a investitiilor straine in domenii ca cel imobiliar si utilitatile. Proiectele unor companii chineze au primit recent lovituri in Marea Britanie si Australia.

Citeste si:
Economia romaneasca, in crestere in S1. Estimari pentru 2019
Economia romaneasca, in...

Obama a avertizat intr-un interviu la CNN ca statele trebuie sa se asigure ca oamenii nu se simt parasiti prin globalizare. ”Daca economiile avansate nu dau atentie inechitatilor, daca nu dau atentie nu doar cresterii agregat ci si modului in care este distribuita bunastarea si oportunitatilor oferite oamenilor, atunci da, va fi o reactie impotriva globalizarii si comertului”, a spus el.

Premierul britanic Theresa May a spus in drum spre summit ca Marea Britanie poate fi o campioana a comertului liber in pofida Brexit, dar a avertizat si ea ca exista riscul unui sentiment anti-globalizare.

Secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, a notat ca dupa criza financiara au fost adoptate 1.400 de masuri protectioniste.

Iesirea Marii Britanii din UE este un motiv al incertitudinilor, alaturi de temerile legate de acordul TPP, a spus Gurria, criticandu-i si pe ”unii lideri europeni” care au spus ca TTIP a esuat.

Citeste si:
Economista bulgara Kristalina Georgieva, desemnata candidata UE la FMI
Economista bulgara Kristalina...

Inainte de G20, liderii statelor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) si-au exprimat la randul lor ingrijorarile referitoare la protectionism si au cerut cresterea rolului OMC.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Republica Moldova ar putea lua o pauza in colaborarea cu FMI