Statele Unite si Rusia au anuntat un acord pentru reluarea procesului de pace din Siria, inclusiv un armistitiu national care va intra in vigoare luni seara, acces sporit pentru ajutorul umanitar si operatiuni militare comune vizand grupari jihadiste, relateaza Reuters.

“(Ministrul rus de Externe – n.r.) Serghei Lavrov si cu mine, in numele presedintilor si tarilor noastre, ii cerem fiecarui sirian implicat sa sustina planul la care au ajuns Statele Unite si Rusia pentru (…) a duce cat mai repede la final acest conflict catastrofal printr-un proces politic”, a declarat secretarul american de stat John Kerry, intr-o conferinta de presa, dupa discutii maraton la Geneva, scrie News.ro.

La randul sau, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a declarat ca, in pofida lipsei de incredere care continua, cele doua parti au pus la punct cinci documente ce vor reinvia armistitiul esuat din februarie si vor permite coordonarea militara dintre Statele Unite si Rusia impotriva gruparilor teroriste din Siria. Cele doua parti au decis sa nu publice documentele. “Aceste (documente – n.r.) creeaza conditiile necesare pentru reluarea procesului politic, care treneaza de mult timp”, a explicat Lavrov.

Acordul a intervenit dupa discutii care s-au prelungit vineri pana tarziu in noapte, dupa mai multe tentative esuate de a ajunge la un compromis in ultimele doua saptamani. “Administratia Obama, Statele Unite, fac eforturi deosebite pentru ca sunt de parere ca Rusia si colegul meu (Lavrov – n.r) au capacitatea de a exercita presiuni asupra regimului Assad pentru a pune capat acestui conflict si a veni la masa negocierilor si a face pace”, a subliniat Kerry.

Potrivit sefului diplomatiei americane, baza acestui acord este angajamentul Guvernului sirian de a nu desfasura misiuni aeriene intr-o zona convenita, sub pretextul ca ataca luptatori al Frontului al-Nusra, o organizatie afiliata al-Qaida. “Acest lucru ar trebui sa puna capat (…) bombardamentelor fara discriminare si are potentialul sa schimbe natura conflictului”, a afirmat el.

Citeste si:
Principalele evenimente care au marcat lumea in anul 2015
Cronologie: principalele...

In baza acordului, fortele guvernamentale siriene, sprijinite de Rusia, si gruparile de opozitie, sustinute de Statele Unite si statele din Golf, vor pune capat temporar luptelor, ca masura de consolidare a increderii. In aceasta perioada, combatantii de opozitie vor avea sansa sa se separe de gruparile militante din zone precum Alep. Daca armistitiul care intra in vigoare luni va rezista, Statele Unite si Rusia vor incepe sapte zile de lucrari de pregatire pentru a infiinta “un centru comun de implementare”, in cadrul caruia vor impartasi informatii pentru a identifica teritoriul controla de al-Nusra si pe cel al gruparilor de opozitie.

Ambele parti se vor retrage din zona strategica Castello, din Alep, pentru a crea o zona demilitarizata, in timp ce opozitia si Guvernul vor oferi acces sigur si nerestrictionat via Ramouseh, in sudul orasului. „Trebuie sa urmarim acesti teroristi. Nu fara discriminare, ci intr-un mod strategic, precis si chibzuit, pentru a nu putea continua sa foloseasca atacurile fara discriminare ale regimului pentru a strange oamenii in jurul ideilor lor care indeamna la ura”, a insistat Kerry.

Toate partile implicate in conflict trebuie sa adere la armistitiu, a adaugat secretarul de stat, avertizand combatantii de opozitie ca, daca nu se separa de Frontul al-Nusra, nu vor fi evitati de atacurile aeriene. Pentagonul a anuntat intr-un comunicat ca va monitoriza cu atentie “intelegerea preliminara” de vineri si a cerut regimului Assad si Rusiei sa respecte conditiile. Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a salutat acordul, spunand ca ofera “reguli clare” pentru incetarea ostilitatilor, care le vor permite partilor implicate in conflict sa reia negocierile politice pentru tranzitie.

Citeste si:
SUA reiau operatiunile militare comune cu Irakul
SUA reiau operatiunile...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Guvernul sirian a aprobat acordul de incetare a focului