Companiile ruse producatoare de aluminiul Rusal si Sual si-au anuntat luni fuziunea, la care participa si grupul elvetian Glencore, ale carui active sunt implicate in acest proces, dand astfel nastere celui mai mare conglomerat mondial al sectorului de productie de aluminiu
"Este un eveniment istoric", a declarat, potrivit NewsIn, presedintele consiliului de administratie al Sual, Viktor Vekselberg, cu ocazia unei conferinte de presa tinuta la Moscova. "Cele trei grupuri, Rusal, Sual si Glencore au semnat dupa lungi negocieri un acord de uniune a majoritatii activelor proprii pentru a crea principalul producator mondial de aluminiu", a adaugat acesta. Grupul va intrece astfel principalii competitori ai sectorului, firmele Alcoa Inc. si Alcan Inc

Viktor Vekselberg a precizat ca noul grup va fi listat la bursa in cel mult 18 luni. "Avem de gand sa listam compania la bursa in cel mult 18 luni, cel mai probabil o vom face la bursa de la Londra", a adaugat oficialul Sual.

Noul gigant al productiei de aluminiu va avea o capacitate de productie de peste patru milioane de tone de aluminiu pe an, a precizat Velkselberg, depasind astfel firma americana Alcoa, care producea 3,6 milioane de tone de aluminiu pe an, ocupand astfel prima pozitie pe plan mondial.

Nou-creatul grup valoareaza aproximativ 20-30 de miliarde de dolari. Miliardarul rus, Oleg Deripaska, a carui avere este estimata la 14 miliarde de dolari, va deveni principalul actionar al companiei.

Aceasta fuziune a fost aprobata in prealabil de presedintele rus Vladimir Putin, care l-a incurajat pe Viktor Vekselberg in fata camerelor de luat vederi atunci cand oficialul companiei Sual i-a prezentat planul de fuziune pe data de 13 septembrie.

Consiliul director al Rusal nu a exclus posibilitatea de a se implica si in alte sectoare de minerit, precum cel al cuprului sau nichelului, sugerand o posibila transformare a grupului intr-un gigant minier diversificat precum grupul minier BHP Billiton.

Reprezentantii companiei RUSAL au estimat ca productia de aluminiu sa creasca, pana in 2013, de aproape doua ori, pana la cinci milioane de tone anual. Compania se afla, deja, in colaborare cu SUAL, pentru a realiza proiectul Komi Aluminium, din nord-vestul Rusiei, investitie de peste 1,2 miliarde de dolari, care va implica o crestere a productiei de bauxita, materia prima folosita. Pe de alta parte, SUAL estimeaza o productie anuala, pana in 2012, de 2,2 milioane de tone de aluminiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri