Coruptia existenta in sapte mari economii mondiale ramane "o enorma problema internationala", indica un studiu publicat ieri, potrivit caruia aproape jumatate dintre societati pierd contracte din cauza practicilor de acest tip, ale competitorilor, informeaza NewsIn.

Studiul, efectuat de catre consultantii de la Control Risks, specializati in coruptie si de catre specialistii cabinetului de avocatura Simmons &Simmons, a analizat 350 de societati din SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda, Hong Kong si Brazilia si releva ca 43% dintre companii sustin ca au pierdut contracte, din cauza mitei platite de catre competitori.

Economia din Hong Kong ramane cea mai afectata de coruptie, dintre cele sapte studiate, cu trei patrimi dintre companii care declara ca au pierdut contracte, din acest motiv, in cursul ultimilor cinci ani, cifra mai mare decat cea inregistrata in 2002, de 69%. in Olanda, coruptia a crescut tot cu sase procente, pana la 46%, iar in SUA a ajuns la 44%, de la 32% in 2002.

In ceea ce priveste celelalte state, 38% dintre companiile braziliene au anuntat ca au pierdut contracte din cauza coruptiei, proportie apropiata de cea din Germania, de 36%, companiile franceze s-au confruntat cu cazuri de coruptie in proportie de 34% iar dintre cele britanice 26% au fost afectate de comportamentul de acest gen al competitorilor."Coruptia continua sa fie o enorma problema internationala si o mare parte a societatilor cinstite continua sa piarda in raport cu concurenta neloiala", a declarat consultantul de la Control Risks, John Bray.

Aproximativ 10% dintre societatile consultate estimeaza ca mita poate ajunge sa reprezinte jumatate din costul total al proiectului, in timp ce 7% dintre reprezentantii acestor companii au apreciat ca mita ar putea depasi chiar 50% din costul proiectului.

Potrivit acestui studiu, nivelul coruptiei are un impact negativ asupra capacitatii statului de a atrage investitii straine, 35% dintre cei intrebati raspunzand ca ar fi descurajati sa investeasca intr-o tara cu o proasta reputatie in legatura cu lupta anticoruptie.Sondajul evidentiaza ca reprezentantii companiilor cred ca problema coruptiei se va inrautati in anii viitori, deoarece 32% dintre acestia sustin ca aceasta problema se va intensifica, in timp ce doar 21% cred ca situatia coruptiei ar trebui sa se imbunatateasca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri