Gazprom va exploata singur zacamantul Shtokman

Grupul rus Gazprom a decis sa exploateze singur uriasul zacamant gazifer offshore Shtokman, a anuntat, luni, postul rus de televiziune Russia Today, citandu-l pe directorul general de la Gazprom, Alexey Miller, informeaza Rompres.

Alexei Miller a precizat ca grupul Gazprom, cel mai mare producator de gaz natural din lume, a primit mai multe oferte din partea unor potentiali parteneri straini, insa nici una din aceste oferte nu a fost satisfacatoare. Pe lista scurta a firmelor doritoare sa participe la acest important proiect s-au clasat cinci firme de renume in sectorul energetic: Chevron Corp. si ConocoPhillips, din SUA, Statoil ASA si Norsk Hydro ASA, din Norvegia, si grupul petrolier francez Total SA.

Amplasat in Marea Barents, Shtokman va fi, la finalizarea lucrarilor, cel mai mare proiect la nivel mondial din sectorul gazelor. Se estimeaza ca zacamantul Shtokman ar contine aproximativ 3.200 miliarde metri cubi de gaz natural si 31 milioane tone de gaz condensat, adica o cantitate suficienta pentru a asigura necesarul de gaz al Europei pentru urmatorii 50 de ani. Dezvoltarea zacamantului Shtokman va costa, insa, o suma cuprinsa intre 10 si 20 miliarde dolari, urmand ca primele livrari sa inceapa in 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri