Vietnam vrea sa puna capat procesului de privatizare in 2010

Prim-ministrul vietnamez si-a anuntat intentia de a finaliza procesul de privatizare a aproximativ 2.800 de intreprinderi de stat pana in 2010, cerand oficialilor din Vietnam sa dea dovada de mai multa eficacitate si transparenta

Potrivit unui responsabil din Ministerul vietnamez de Finante, intr-o conferinta de presa organizata la sfarsitul saptamanii trecute premierul Nguyen Tan Dung a cerut ca toate cele 2.850 de intreprinderi vietnameze ramase sub controlul statului sa se deschida in fata capitalurilor private, chiar si a celor provenind din strainatate, astfel incat procesul de privatizare sa fie incheiat in urmatorul cincinal.

"Premierul a indicat ca societatile de stat trebuiesc transformate pentru a se adapta la economia de piata si a se integra in economia internationala", a declarat, sub protectia anonimatului, oficialul vietnamez. Procesul de reforma a intreprinderilor de stat a demarat in Vietnam in anii 1980, potrivit Rompres. Daca primele masuri au avut un caracter limitat, treptat procesul s-a intensificat, astfel ca in prezent privatizarile sunt considerate o prioritate guvernamentala.

Recent, vice-premierul Nguyen Sinh Hung a anuntat ca au fost deja privatizate aproximativ 3.000 de societati de stat, insa doar 20 dintre aceste intreprinderi au fost preluate de firme din strainatate. Pentru restul de 2.850 de societati care mai raman de privatizat in urmatorii cini ani Ministerul vietnamez de Finante a pregatit deja un decret care sa permita acestora sa gaseasca un "partner strategic" in strainatate, decret ce urmeaza sa fie aprobat in curand de primul-ministru. O serie de domenii considerate sensibile, precum bancile, transportul aerian si telecomunicatiile, vor fi supuse, totusi, unor reglementari speciale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri