Presedintele columbian Juan Manuel Santos a fost recompensat vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pentru incheierea unui acord cu gherila marxista FARC care sa puna capat unui razboi civil ce dureaza de peste o jumatate de secol.

"Comitetul norvegian al Nobelului a decis sa-i acorde Premiul Nobel pentru Pace din 2016 presedintelui Columbian Juan Manuel Santos (foto, al doilea din stanga) pentru efortul sau hotarat "pentru eforturile sale hotarate de a pune capat razboiului civil de peste 50 de ani" din Columbia, a anuntat Kaci Kullmann Five, potrivit BBC, citat de News.ro.

Acest acord a fost respins de catre columbieni duminica, insa "faptul ca o majoritate a alegatorilor a spus nu acordului de pace nu inseamna neaparat ca procesul de pace este mort", a declarat presedinta Comitetului norvegian al Nobelului Kaci Kullmann Five, potrivit AFP. Juan Manuel Santos s-a angajat sa continue negocierile cu rebelii, in pofida faptului ca unii critici considera ca unele concesii sunt prea mari.

Comitetul a subliniat ca Nobelul reprezinta totodata un "un omagiu adus poporului columbian care, in pofida dificultatilor importante si abuzurilor cu care se confrunta, nu a renuntat la speranta unei paci drepte, si totodata tuturor partilor care au contribuit la procesul de pace", scrie AP.

Insa numele liderului gherilei marxiste Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), Rodrigo Londoño (alias Timosenko), nu este citat de Comitet.
Juan Manuel Santos si Timosenko au semnat la sfarsitul lui septembrie un acord de pace care sa puna capat acestui razboi civil de peste 50 de ani.

Insa acordul a fost respins de columbieni duminica, prin referendum. Acest razboi civil care dureaza de 52 de ani s-a soldat cu aproximativ 260.000 de morti, iar peste sase milioane de columbieni au fost nevoiti sa fuga din calea confruntarilor.

Marco Aprile / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri