Pretul petrolului a scazut, marti, cu peste un dolar, iar investitorii sunt in continuare sceptici referitor la punerea in practica a planurilor OPEC, de reducere a productiei, cu scopul de a ridica pretul titeiului.

Pretul barilului de petrol a scazut, la bursa de la New York, cu 1,14 dolari, pana la 58,52 de dolari.

Ministrul energiei din Kuweit, Ali al-Jarrah al-Sabah, a declarat, luni, ca tara sa este pregatita sa reduca productia de petrol pentru a asigura "stabilitatea pietei".

Potrivit acestuia, ministrii celor 11 state membre ale OPEC "examineaza o eventuala scadere a productiei, intre 700.000 si un milion de barili pe zi". Pe de alta parte, ministrul din Kuweit a subliniat faptul ca nu a primit, inca, nici o cerere pentru reducerea productiei de petrol de la presedintele OPEC, Edmund Daukoru.

Presedintele cartelului a propus, duminica, intr-o scrisoare adresata celorlalti reprezentanti din cadrul OPEC, scaderea cu un milion de barili pe zi a nivelului productiei OPEC, fixata, in prezent, la 28 de milioane de barili pe zi.

Unele state membre nu au dat, inca, un raspuns oficial acestei solicitari.

In consecinta, "investitorii au devenit din ce in ce mai sceptici, in privinta unei scaderi reale a productiei", a estimat analistul casei de brocheraj Fimat, Mike Fitzpatrick.Reprezentantul WTRG Energy, James Williams, a vorbit, la randul sau, despre "o dilema" a OPEC, deoarece nivelurile de productie ale unora dintre statele membre nu sunt, inca, in conformitate cu normele impuse de organizatie.

"In cazul in care OPEC decide sa-si reduca, efectiv, productia, statele precum Algeria sau Qatar, care produc mai mult petrol decat impun standardele cartelului, se vor confrunta cu o scadere drastica a productiei lor", a adaugat analistul, care a completat ca "este improbabil ca Algeria sa accepte sa-si reduca productia cu 40%".