François Hollande a profitat de o convorbire la telefon cu omologul sau rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel si a insistat, miercuri, asupra "urgentei absolute" a unui armistitiu in Siria, potrivit anturajului sefului statului francez, relateaza Reuters.

Relatiile dintre Paris si Moscova s-au racit si mai mult din cauza sustinerii ruse a regimului lui Bashar al-Assad prin atacuri aeriene asupra orasului Alep, soldate zilnic cu numeroase victime.

Putin si-a anulat marti o vizita prevazuta la Paris pe 19 octombrie, dupa ce a refuzat o propunere a lui Hollande in vederea organizarii la Palatul Elysée a unei reuniuni in dosarul sirian, scrie News.ro.

Liderul rus a reprosat miercuri Frantei ca i-a intins o capcana prin faptul ca a depus la ONU un proiect de rezolutie care reclama oprirea bombardamentelor la Alep si instaurarea unei zone de excludere aeriana.

In acest context de crispare, presedintele rus si omologul sau francez au discutat personal miercuri, intr-o conferinta telefonica in trei, cu Angela Merkel, despre procesul de pace din Ucraina.

"Presedintele a profitat de ocazie pentru a-i aminti pozitia sa cu privire la Siria presedintelui Putin, (si anume) urgenta absoluta a aunui armistitiu (si un) acces la un ajutor umanitar", potrivit anturajului lui Hollande. "El a fost sustinut in mod clar de cancelar", potrivit acestor surse.

Kremlinul a anuntat intr-un comunicat ca Vladimir Putin i-a raspuns ca spera ca negocierile prevazute sâmbata la Lausanne intre sefii diplomatiilor rusa si americana sa fie "fructuoase" in cautarea unei solutii la conflictul sirian.

In afara de Serghei Lavrov si John Kerry, ministrii de Externe din Turcia, Qatar, Arabia Saudita si Iran ar urma sa ia parte la aceasta reuniune. Premierul Manuel Valls a denuntat miercuri, in Adunarea Nationala, ca "de nejustificat" atitudinea "de obstructionare" adoptata in dosarul sirian de catre Moscova, evocând ultimul ei vot de veto la ONU.

Franta considera, de asemenea, ca la Alep au fost comise "crime de razboi". "Este o retorica politica", a reactionat Putin intr-un interviu inregistrat marti si difuzat miercuri seara pe TF1, adaugând ca aceasta "nu tine cont de realitatile din Siria".
"Eu am convingerea profunda ca partenerii nostri occidentali, si in primulrând Statele Unite, sunt responsabili de situatia din regiune, in general, si din Siria in particular", a apreciat Putin.

"Sa ne amintim de entuziasmul delirant de la inceautul «primaverii arabe» (...). Cu ce s-au soldat toate astea?", a insistat seful statului rus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri