Rezultatul alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, care se vor desfasura pe 30 octombrie, va da semnalul cu privire la directia pe care tara vecina o va lua in continuare, pe drumul european, inspre o aderare in Uniunea Europeana, alaturi de Romania, sau catre o integrare in Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. "Fermecatorul vis eurasiatic" este insa pe placul multor moldoveni, scrie presa din Republica Moldova, iar "punerea in discutie a unui subiect sensibil precum Unirea dintre cele doua tari, inainte de firescul lui ar face mai mult rau decat bine", arata analistul Adrian Mitroi.

"Votul din 30 octombrie este crucial. Discutia candidatilor din Republica Moldova se axeaza foarte mult si pe acest aspect, al faptului ca acordul cu Uniunea Europeana si-ar fi aratat minusurile mai ales din punct de vedere al embargoului impus de catre Rusia pentru mere si produsele de vinificatie -marfa cheie la export pentru Republica Moldova in Rusia si, atunci, efectul balansat, deocamdata, este defavorabil economic pentru tara vecina. Totusi, acordul acesta de aderare la UE si de cooperare seamana foarte bine cu o foaie de parcurs si un proiect de tara, pe care noi l-am exersat. Suntem si noi la pragul de 10 de succes de la aderarea la UE", apreciaza Adrian Mitroi.

In opinia sa, argumentul cu privire la "unirea" dintre Romania si Republica Moldova ar trebui sa fie unul pro-economic, nu politic. "Nici nu se pune problema de a discuta un subiect de asemenea senzitivitate. Punerea in discutie a unui subiect atat de sensibil, profund, cu sedimente istorice, inainte de firescul lui, ar face mai mult rau decat bine, oricat de intentionat ar fi. Astfel, in lumea de astazi aspectul economic ar trebui sa primeze, nu cel politic".

Probabil ca Republica Moldova ar trebui lasata sa mearga pe parcursul european de aderare la UE, daca va alege aceasta cale, spune Adrian Mitroi, iar "noi sa mergem pe parcursul nostru, catre adoptarea monedei euro, si sa ne intalnim undeva in anul 2020, moment in care vom putea discuta intr-un alt context, cel european. Ca urmare, as defalca orice discutie de ordin politic si as pune accent pe calea economica si cea de aderare la structurile europene".

Adrian Mitroi: Rusia nu prea va avea de ales daca Republica Moldova alege UE

"Evident ca Rusia isi va sustine interesul politic si economic. Insa cum nu a putut sa faca prea multe la semnarea acordului Acordului de asociere Republica Moldova - UE, care este unul complex, comprehensiv si valoros pentru Republica Moldova. Ulterior, Rusia a venit cu o contraoferta, aceea de Uniunea Vamala Euroasiatica. Asadar, miza este una economica. Cu toate acestea, asocierea cu UE trebuie sa tina cont si de opinia partenerului important de la est, adica Rusia. Nu putem sa il ignoram. Trebuie sa fim intelepti si diplomati", spune Adrian Mitroi.

In opinia sa, "de ambele parti ale Prutului populatia nu este hotarata cu privire la proiectul de "unire" din Romania si Republica Moldova. Are alte griji la acest moment. Asadar, firescul este prea devreme. Toate isi au vremea lor si fiecare lucru ceasul lui. Iar Unirea nu isi are acum nici ceasul si nici vremea. Este mult prea devreme chiar daca intentiile sunt onorabile".

Romania si Republica Moldova ar schimba intre ele avantaje competitive

"Romania si Republica Moldova ar schimba intre ele exact avantajele competitive pe care le au. Romania are avantajul competitiv de a fi mult mai avansata in cadrul reformelor si a fi parte din UE, in timp ce Republica Moldova are avantajul competitiv aproape disperat de avans economic si social. I-as imbratisa macar pentru forta de munca, una calificata, pentru ca noi nu mai avem. Am trimis-o in Europa", spune analistul Adrian Mitroi.

In opinia sa, probabil ca cel mai bun lucru care s-ar putea intampla in directia "unirii" din cele doua state, ar fi ca Republica Moldova sa coteasca spre calea europeana. "Aceasta constituie solutia eleganta si inteleapta care se adreseaza sensivitatilor regionale in are ne aflam", conchide analistul.

Gabriel Petrescu / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri