Statele Unite si-au actualizat sambata avertizarea de calatorie in Turcia, ordonandu-le rudelor angajatilor Consulatului de la Istanbul sa paraseasca tara, din motive de securitate, relateaza Reuters. Intre timp, Recep Tayyip Erdogan vrea reintroducerea pedepsei cu moartea in Turcia.

„Departamentul de Stat a luat aceasta decizie pe baza informatiilor de securitate, care sugereaza eforturi agresive continue de a ataca cetateni americani in zone ale Istanbulului unde locuiesc sau pe care le frecventeaza”, a anuntat Departamentul de Stat intr-un comunicat, potrivit News.ro.

Consulatul american ramane, insa deschis, iar ordinul nu se aplica personalului diplomatic din Turcia. Anterior, Departamentul de Stat a avertizat cetatenii americani in legatura cu “amenintari sporite din partea unor grupari teroriste pe tot teritoriul Turciei”. In aceste conditii, SUA si-au sfatuit cetatenii sa evite deplasarile in sud-estul Turciei si sa fie precauti in cazul calatoriilor in restul tarii.

Recep Tayyip Erdogan vrea reintroducerea pedepsei cu moartea in Turcia

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat sambata ca va prezenta Parlamentului propunerea de reintroducere a pedepsei cu moartea, dupa tentativa de puci din 15 iulie, relateaza AFP. El a subliniat ca Occidentul si criticile sale “nu conteaza”.

„Guvernul nostru va prezenta (proiectul de reintroducere a pedepsei cu moartea – n.r.) in Parlament. Si sunt convins ca Parlamentul il va aproba, iar cand va ajunge in fata mea, eu il voi ratifica”, a spus Erdogan in cursul unui discurs la Ankara.

Citeste si:
Statele Unite: Uciderea lui Soleimani a fost in legitima aparare
Statele Unite sustin ca...

El nu a precizat cand va ajunge proiectul in Parlament. Peste 35.000 de persoane au fost arestate in Turcia dupa tentativa de puci esuata, potrivit Guvernului.

Amploarea acestor masuri de retorsiune au generat provocare in randul ONG-urilor si in Occident, care se tem ca starea de urgenta instaurata de Guvern va fi folosita ca pretext pentru a zdrobi opozitia.

Pe de alta parte, autoritatile afirma ca aceste masuri exceptionale sunt necesare pentru a elimina amenintarile persistente la adresa statului si amintesc ca 241 de persoane au fost ucise in timpul tentativei de puci.

Citeste si:
Turcia nu poate face fata unui val de migranti din Siria
Turcia nu poate face fata...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tensiuni in Turcia: Tari straine ar putea fi implicate in puciul esuat