Omul de afaceri francez Francois Pinault este gata sa cumpere divizia ecologica a grupului energetic Suez pentru 18 miliarde de euro, ce ar pune in pericol fuziunea dintre Suez si Gaz de France, aprobata saptamana trecuta de parlamentul francez.
Sursa citata de cotidianul Los Echos a declarat ca Pinault se afla in discutii cu grupul italian de electricitate Enel, a carui tentativa de preluare a Suez a fost blocata de guvernul francez care sustinea fuziunea companiilor nationale Gaz de France si Suez. Nici grupul Suez si nici Pinault nu au putut fi contactati pentru a oferi informatii suplimentare, informeaza NewsIn.

Grupul Enel si-a exprimat la inceputul anului 2006 dorinta de a cumpara compania Suez, declansand o serie de conflicte intre Italia si Franta, grabind posibilitatea fuziunii dintre companiile Suez si Gaz de France. Raportul cotidianului Los Echos a venit pe fondul cresterii nemultumirilor gruparii Suez legate de termenii fuziunii, in ciuda acestor semne guvernul francez sustinand in continuare planul de a crea un gigant energetic francez, singura alternativa pentru a realiza acest lucru fiind fuziunea Gaz de France - Suez.

Un esec al acestei fuziuni ar reprezenta o lovitura puternica asupra primului ministru francez Dominique de Villepin, care a sustinut fuziunea si a combatut opozitia partii conservatoare aflate la putere precum si a partidelor de stanga din parlament, care erau impotriva privatizarii grupului Gaz de France. Pentru ca aceasta fuziune sa aiba loc, guvernul a fost nevoit sa schimbe legislatia care nu permitea vanzarea unei bune parti din GDF. Fuziunea a fost complicata si mai mult de ingrijorarile Uniunii Europene si ale Belgiei privind concurenta in Belgia, acolo unde Suez este unul din principalii producatori de electricitate.

Cotidianul Los Echos a precizat ca gruparea Enel se afla in negocieri de mai multe luni cu Pinault privind un acord prin care Enel al primi operatiunile energetice ale Suez, ezitand insa sa lanseze o operatiune de preluare din cauza "riscurilor politice majore" pe care o astfel de operatiune le-ar implica. Los Echos a adaugat ca Pinault, presedintele retailerului francez PPR, este gata sa caute un alti parteneri energetici, printre care si gruparea germana E.ON, daca compania italiana Enel nu va dori sa se implice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri