Premierul Theresa May nu poate sa declanseze iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara aprobarea Parlamentului, a stabilit joi Inalta Curte de Justitie de la Londra, relateaza The Associated Press si BBC News.

Guvernul urmeaza sa faca apel impotriva hotararii la Curtea Suprema. May afirma ca referendumul prin care a fost decisa iesirea tarii din UE si puteri ministeriale nu au nevoie de un vot, insa criticii ei supun ca acest lucru este neconstitutional, conform News.ro

Premierul a anuntat ca va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona si va notifica UE cu privire la intentia regatului de a parasi blocul european pana la sfarsitul lui martie, in urma deciziei britanicilor, prin referendumul din iunie, de a iesi din Uniune, in pofida scorului strans al consultarii (51,9% la 41,8%).

Intentiile Guvernului au fost contestate in acest caz - cu importante implicatii constitutionale cu privire la echilibrul puterii intre Parlament si Guvern. Theresa May vrea sa foloseasca "prerogativa regala", care permite Guvernului sa se retraga din tratate internationale. Reclamantii argumenteaza, insa ca iesirea din UE va suprima drepturi, inclusiv libera miscare in interiorul UE, si subliniaza ca acest lucru nu poate sa fie facut fara aprobarea Parlamentului.

Trei judecatori de rang inalt au stabilit ca "Guvernul nu are puterea, in baza prerogativei Coroanei", sa declanseze negocieri in vederea iesirii din UE. Cazul este considerat cel mai important caz in domeniul constitutional al acestei generatii. Un semn al importantei acestui caz este faptul ca May l-a insarcinat pe procurorul general Jeremy Wright sa conduca echipa care reprezinta Guvernul.

Citeste si:
Brexit: Acordul cu UE nu va fi modificat de Parlamentul britanic
Brexit: Boris Johnson nu va...

Wright a argumentat ca procesul reprezinta o incercare de a ridica un obstacol juridic in calea punerii in aplicare a rezultatului referendumului de la 23 iunie - iesirea din UE. May vrea sa foloseasca prerogativa Coroanei - o putere istorica detinuta in mod oficial de regina - pentru a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care deschide o perioada de doi ani de negocieri in vederea stabilirii conditiilor divortului.

Aceasta putere, care este exercitata in realitate de politicieni, permite sa se ia decizii fara sa se treaca printr-un vot in Parlament si vizeaza atat probleme grave - precum declararea razboiului - cat si probleme mai simple - ca emiterea de pasapoarte. In mod istoric, prerogativa regala a fost aplicata, de asemenea, in Afacerile Externe si in negocierea unor tratare.

Sursa foto: Samot / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Boris Johnson promite sa reduca nivelul imigratiei daca va castiga
Setari Cookie-uri