Analistii estimau o scadere a deficitului la nivelul de 66,5 miliarde de dolari. August este a doua luna, consecutiv, in care deficitul comercial al SUA atinge un nivel record. Datele pentru luna iulie au ramas neschimbate, la 68 de miliarde de dolari. Nivelul exporturilor a crescut cu 2,3%, la 122,4 miliarde de dolari, iar cel al importurilor, cu 2,4%, la 192,3 miliarde de dolari, conform NewsIn.

Degradarea deficitului se explica in principal prin deteriorarea pozitiei fata de China si prin cresterea puternica a importurilor de petrol. Deficitul fata de China s-a accentuat cu 12%, la 22 de miliarde de dolari, un nivel record, deoarece majoritatea importurilor SUA sunt bunuri de consum cu preturi mici. Deficitul fata de China reprezinta aproape o treime din intregul deficit american. Balanta petroliera atinge un nivel record de 27,2 miliarde de dolari, in conditiile in care pretul mediu la importul de petrol a atins nivelul istoric de 66,12 dolari barilul.

In perioada primelor opt luni ale anului, deficitul comercial american a atins nivelul de 522,8 miliarde de dolari, fata de 457 miliarde de dolari, in aceeasi perioada a anului 2005. Pe baza acestor date, se poate estima ca SUA este pe cale de a depasi nivelul record de 717 miliarde de dolari, atins anul trecut.