Alegerile prezidentiale din Statele Unite conteaza pentru bancherii si traderii din Europa si nu doar din cauza volatilitatii pietei sau a instabilitatii politice. La fel ca Brexitul, o victorie a lui Trump ar putea insemna ca industria financiara europeana ar putea pierde afaceri in favoarea New York-ului, potrivit unei analizate publicate de Bloomberg.

In pofida mesajelor mixte date de ambii candidati despre cat de grea sau de usoara va deveni viata pentru industria bancara, s-a conturat tot mai mult opinia ca o victorie a lui Donald Trump ar fi benefica pentru Wall Street, chiar daca la inceput va fi un soc pe pietele financiare, scrie News.ro.

Miliardarul a spus in repetate randuri ca daca va fi ales presedinte va renunta la reglementarile pentru sectorul bancar cunoscute sub numele de Dodd-Frank. El promis si ca va reduce masiv birocratia. Sigur, Trump ar promite si luna de pe cer pentru a castiga voturi, dar bursa pare sa adopte opinia ca victoria lui Trump va fi buna pentru banci.

Daca viata bancilor va fi adevarat mai buna in presedintia lui Trump, chiar daca ar fi mai rea pentru latino-americani, musulmani si liberali, asta nu ar fi bine pentru cota bancilor europene pe piata mondiala.
Bancherii americani s-au adaptat mai bine la lumea post-criza, iar recent au ocupat toate cele cinci pozitii in clasamentul marilor banci de investitii.

Potrivit firmei de consultanta McKinsey, randamentul averilor (return of equity) al bancilor americane, de circa 10%, este dublu fata de cel bancilor europene, care au inca dificultati sa fie profitabile sub noile reglementari. Acest randament masoara profitabilitatea prin raportarea profitului net la actiuni.

Daca barierele de reglementare din SUA vor fi coborate, in timp ce in Europa sunt in crestere, este probabil ca si decalajul dintre profituri sa creasca.
Daca se tine seama si de Brexit, este de inteles cum New York-ul poate deveni un risc mai mare pentru centrul financiar european, care este City of London, decat orice fel de vis creat in jurul Parisului, Frankfurtului, Dublinului sau chiar Vienei.

In timp ce Europa se va certa pe impartirea industriei de cliring pentru derivate de 570 de miliarde de dolari pe zi, dupa Brexit, care ar putea fi smulsa cu forta Londrei, Statele Unite vor merge intr-o directie opusa daca renunta la cele 848 de pagini de reglementari Dodd-Frank, care includ prevederii stricte pentru instrumentele derivate.

In mod sigur, board-urile bancilor europene ar face turul spatiilor de birouri din Manhattan, in locul Mannheimului. Exista si posibilitatea ca renuntarea la reglementarile Dodd-Frank sa fie prea riscanta, intrucat acestea fac parte dintr-o reforma care are loc nu doar la nivel national ci si global.Oficialii europeni probabil nu vor asista la astfel de schimbari fara sa faca ajustari proprii.

Si, in pofida beneficiilor aparente, bancherii de pe Wall Street nu se vor bucura de perspectiva modificarii din nou a reglementarilor, indiferent daca se va intampla sub Trump sau Clinton. Nu se poate renunta atat de usor la ani de investitii necesare respectarii reglementarilor, atat umane cat si in tehnologie.

Exista riscul real ca redeschiderea discutiilor referitoare la stabilitatea financiara sa duca la alte planuri majore, cum ar fi divizarea marilor banci. Atat platforma republicanilor cat si cea a democratilor prevad reintroducerea unei versiuni a legii Glass-Steagall, din perioada depresiunii, care separa bancile de consum de cele de investitii, iar eliminarea Dodd-Frank ar readuce in discutie aceasta prevedere.

Deocamdata insa, investitorii si analistii interpreteaza ca o victorie a lui Trump ar fi pozitiva pentru industria financiara. "Trump ar fi mai bun pentru banci decat Clinton, dar nu in mod necesar pentru intreaga economie”, considera economistul sef al Indosuez Wealth Management.

Exista numeroase motive pentru care Trump este problematic pentru Europa si modificarea reglementarilor nu ar fi cel mai puternic, dar fara indoiala, ar fi o noua posibila lovitura pentru bancile europene.

Sursa foto: Joseph Sohm / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri