Uniunea Europeana ar putea ajunge in stare de faliment, la jumatatea secolului 21, in cazul in care nu sunt luate masuri bugetare riguroase, si nu numai, pentru a face fata consecintelor socului demografic, a avertizat Comisia Europeana.

In cazul in care politicile raman neschimbate, rata medie a datoriei UE din produsul intern brut (PIB) va trece de la 63%, nivel inregistrat in prezent, la aproape 200%, in anul 2050. Adoptarea unei strategii de consolidare pe termen mediu ar permite mentinerea datoriei sub pragul de 80%, informeaza oficialii de la Bruxelles.

"In cazul in care nu se iau masuri, datoria publica se va accentua in ritm accelerat. Sa nu facem nimic nu reprezinta o optiune", a declarat Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, citat de NewsIn. Conform datelor CE, sase dintre cele 25 de state membre UE se afla intr-o zona cu factor mare de risc. Alte zece state membre, printre care Belgia si Franta, se gasesc intr-o zona cu expunere medie, in timp ce noua tari prezinta, in acest moment, un factor scazut de risc.

"Trebuie sa reducem datoria intr-un ritm mult mai rapid. Intarzierea aplicarii alegerilor politice dificile, dar indispensabile, nu va face ca acestea sa fie mai comode in momentul in care sunt luate", a explicat Almunia. La baza scenariului Comisiei se afla un "prag de viabilitate", unitate care masoara diferenta intre pozitia bugetara structurala a statelor membre, in anul 2005 si ceea ce ar reprezenta o situatie care poate fi sustinuta in mod durabil.

Pentru UE, la fel ca si pentru zona euro, pragul de viabilitate este estimat, in medie, la 3,5% din PIB. Pentru a acoperi aceasta fisura, ar fi necesar ca statele membre sa elimine deficitele lor publice si sa degajeze, permanent, un excedent bugetar echivalent cu 1,5% din PIB.

Revizuirea prevederilor bugetare nu este decat unul dintre cele trei aspecte ale strategiei pe care oficialii de la Bruxelles sugereaza ca este cazul sa fie pusa in practica, pentru a face fata consecintelor a ceea ce Comisarul pentru munca, Vladimir Spidla, a calificat ca "bomba cu intarziere demografica". Un alt aspect il constituie majorarea ratelor de angajare, in special pentru femei si pentru persoanele in varsta si cresterea productivitatii mainii de lucru.

Nu in ultimul rand, guvernele trebuie sa aplice reforme la nivel de sisteme de protectie sociala, pensie si sanatate, pentru a asigura viabilitatea acestora pe termen lung, afirma oficialii de la Bruxelles.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.