Presa rusa de stat nu depune prea multe eforturi sa-si ascunda preferinta in alegerile prezidentiale americane, comenteaza The Associated Press.

Relatarile televiziunii ruse despre cursa catre fotoliul de la Casa Alba aloca spatii ample unor comentarii despre acuzatiile lui Donald Trump potrivit carora Hillary Clinton este corupta, iar alegerile sunt falsificate, scrie News.ro.

"Clinton are de ales: fie castiga alegerile, fie se duce dupa gratii", a declarat jurnalistul pro-Kremlin Dmitri Kiseliov in principala emisiune de duminica a postului Vesti, controlat de stat.

Spre deosebire de Trump, un candidat anti-establishment, Clinton este sustinuta deplin de serviciile americane de securitate, de corporatii "oligarhice" si de presa, a adaugat el.

Alte relatari difuzate de posturi de televiziune controlate de Kremlin, principala sursa de stiri pentru cei mai multi dintre rusi, au insistat asupra unor ingrijorari fata de starea de sanatate a lui Clinton, o leaga pe fostul secretar de Stat de scandaluri sexuale si sugereaza ca Partidul Democrat se "panicheaza" din cauza sondajelor recente.

"Colegii mei de la aceste posturi il sussin total pe Trump si arata toate lucrurile rele despre Clinton", declara Aleksei Venediktov, redactorul-sef al postul liberal de radio Ecoul Moscovei.

Presedintele rus Vladimir Putin a respins in repetate randuri afirmatii potrivit carora Kremlinului i-ar placea sa-l vada pe Trump la Casa Alba. Iar unii experti releva asemanari importante intre pozitiile celor doi cu privire la probleme majore de politica externa, inclusiv referitoare la Siria si Ucraina.

Presa rusa promoveaza candidatura lui Trump "foarte, foarte agresiv", potrivit unui oficial de la Uniunea Europeana care monitorizeaza presa rusa si care a facut aceste declaratii sub protectia anonimatului deoarece nu este autorizat sa vorbeasca in mod public despre aceste lucruri.

Batalia pentru presedintia americana a fost amplu acoperita, chiar daca subiectul este abordat in buletinele de stiri dupa stirile interne si relatari despre campania rusa in Siria.

Clinton primeste multa atentie. Ea este prezentata ca o rusofoba, o sustinatoare a razboiului si ca responsabila de sangele varsat in Orientul Mijlociu.

Ultimele dezvaluiri ale unor e-mailuri apartinand directorului de campanie al lui Clinton John Podesta au inspirat un reportaj intitulat "Ce e cu capul lui Clinton", difuzat pe televiziunea NTV, controlata de stat.

In acest reportaj apar imagini cu Clinton tusind puternic si impiedicandu-se cand intra intr-un avion si fragmente dintr-un desen animat, iar democrata este comparata cu o bunica bolnava.

Vladimir Soloviov, un cunoscut prezentator de la NTV, spune ca nu e vorba atat despre faptul ca presa rusa il sustine pe Trump, cat mai degraba ca o displace pe Clinton.

"Este mai degraba dificil sa simti simpatie fata de o persoana care trimite iadul asupra tarii tale si asupra tuturor celor din ea", spune el intr-un interviu.

In schimb, materiale negative despre Trump sunt acoperite cu voiosie.

Relatand despre noi acuzatii de abuzuri sexuale la adresa lui Trump, pe 15 octombrie, postul Vesti a difuzat un segment intitlat "Prea multe ...", ilustrat pe un fundal muzical vesel, care-l poarta pe telespectator printre acuzatii de comportament sexual nepotrivit la adresa fostului presedinte Bill Clinton si unele dintre acuzatiile care-l vizeaza pe Trump.

In ultimele saptamani presa rusa si-a concentrat atentia asupra unor aparente nereguli in procesul electoral american, un ecou al acuzatiilor lui Trump ca alegerile sunt falsificate in defavoarea sa.

In emisiunea sa de duminica, Kiseliov a insistat asupra unor probleme, apeciaza el, ale sistemului electoral, pe care l-a prezentat drept o "dezordine intertribala" si care nu a mai fost modificat din secolul al XVIII-lea.

Unele state americane folosesc in continuare masini de vot din anii '80, a spus el, comparandu-le cu distributoarele automate de suc din fosta Uniune Sovietica.

De asemenea, sunt repetate frecvent afirmatii ale lui Trump potrivit carora Statele Unite au 1,8 milioane de persoane moarte inregistrate la vot. Ele sunt numite "suflete moarte", o trimitere la celebrul roman al lui Nikolai Gogol din secolul al XIX-lea.

Televiziunile ruse spun ceea ce oficiali de la Kremlin nu-si permit sa spuna atat timp cat rezultatul alegerilor este inca necunoscut, apreciaza Venediktov.

"Presa rusa este intotdeauna cu un pas inainte", a declarat el.

Sursa foto: Gino Santa Maria / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri