Donald Trump ar fi castigat alegerile din Statele Unite, cu 276 la 218, conform unor sondaje publicate de Associated Press si Washington Post, iar Hillary Clinton si-ar fi recunoscut infrangerea. Cum arata harta statelor care l-au propulsat pe Trump al 45-lea presedinte al Statelor Unite.

[UPDATE 9:40]: Donald Trump, al 45-lea presedinte al Statelor Unite

Potrivit ultimelor sondaje publicate de Associated Press si Washington Post, Donald Trump a castigat alegerile din SUA, cu 276 de electori, in timp ce Hillary Clinton a obtinut doar 218 electori.

Clinton si-ar fi asumat infrangerea si a declarat ca il va suna pe Trump pentru a-l felicita.

Sursa harta: Washington Post

[UPDATE, 9:12] Alegeri SUA: Trump mai are nevoie de trei electori pentru a deveni presedinte, dupa ce a castigat in Alaska si Pennsylvania

Donald Trump a castigat cei trei electori din statul Alaska, potrivit proiectiei CNN, si mai are nevoie de trei electori pentru a deveni noul presedinte al Statelor Unite. Hillary Clinton are numai 215 electori.

Alaska a fost ultimul stat care a votat in alegerile prezidentiale, iar sectiile de vot s-au inchis la 8 ora Romaniei.

In Pennsylvania Donald Trump a fost declarat castigator, ceea ce i-a adus inca 20 de electori.

Pennsylvania se afla printre statele unde Hillary Clinton era obligata sa castige pentru a avea o sansa la Casa Alba.

[UPDATE, 8:07] Alegeri SUA: Sectiile de vot s-au inchis pe tot teritoriul SUA. Trump este in fata lui Clinton

Ultimele sectii de vot pentru alegerile prezidentiale s-au inchis in Statele Unite, la 8 ora Romaniei.

Alaska a fost ultimul stat american care a votat. De regula, castigatorul alegerilor era clar pana la ora inchiderii sectiilor din micul stat cu trei electori in Colegiul Electoral.

De aceasta data, insa, cursa este foarte stransa si niciunul dintre cei doi candidati nu a obtinut inca cei 270 de electori de care are nevoie pentru a deveni noul presedinte al Statelor Unite.

Donald Trump este creditat in prezent cu 244 de electori, iar Hillary Clinton cu 215, conform unui soldaj al CNN.

Mass-media americana nu a dat inca proiectii pentru Michigan, Wisconsin, Arizona, New Hampshire, Pennsylvania, Minnesota, Maine si Alaska.

[UPDATE, 7:40] Alegeri SUA: Clinton a castigat in Nevada, mai are nevoie de 55 de electori pentru a deveni noul presedinte al SUA, potrivit CNN

Hillary Clinton a castigat alegerile in Nevada, potrivit unei proiectii CNN. In aceste conditii, Clinton are in prezent sustinerea a 215 electori, din totalul de 270 de care ar avea nevoie pentru a deveni prima femeie presedinte a Statelor Unite.

Pe de alta parte, Donald Trump mai are nevoie de numai 26 de voturi pentru a deveni viitorul sef al statului.

Mass-media americana nu a dat inca proiectii pentru Michigan, Wisconsin, Arizona, New Hampshire, Pennsylvania, Minnesota, Maine si Alaska.

In Alaska nu s-au inchis inca urnele.

In New Hampshire, lupta este cea mai stransa. In prezent, Trump are un avans de 15 voturi in stat, in conditiile in care numaratoarea se apropiere de final.

[UPDATE, 7:20] Alegeri SUA: Trump a castigat alegerile in Iowa si a mai adaugat sase electori in tabara sa

Republicanul Donald Trump a castigat alegerile in Iowa si a mai adaugat sase electori in tabara sa, potrivit unei proiectii CNN.

CNN nu a prezentat deocamdata o proiectie pentru statul Utah. Pe de alta parte Associated Press l-a creditat pe Trump cu victoria in acest stat.

In cazul in care atat proiectiile CNN, cat si cele ale AP se confirma, Trump mai are nevoie de numai 26 de electori pentru a fi ales presedinte.

[UPDATE, 7:17] Alegeri SUA: Trump a castigat alegerile in Utah, mai are nevoie de 32 de alegatori pentru a deveni presedinte

Donald Trump a castigat alegerile din Utah si are in prezent 238 de electori din totalul de 270 de care are nevoie pentru a deveni presedinte al Statelor Unite, arata proiectiile Associated Press.

Trump mai are nevoie de numai 32 de electori.

Rivala sa, Hillary Clinton, are 209 voturi in Colegiul Electoral.

De regula, Utah este o victorie sigura pentru republicani. Insa anul acesta, prezenta candidatului independent Evan

[UPDATE, 7:12] Alegeri SUA: Trump a castigat in 23 de state si are sustinerea a 232 de electori; Clinton a obtinut 17 victorii si 209 electori

Candidatul republican la presedintia SUA, Donald Trump, a obtinut pana in prezent victorii in 22 de state americane si a obtinut sustinerea a 232 de electori, devansandu-si rivala, pe Hillary Clinton, care a castigat in 17 state si a obtinut sustinerea a 209 electori, potrivit proiectiilor CNN.

Printre cele mai importante victorii ale lui Donald Trump se numara Florida, cu 29 de electori, dar si Ohio, stat pe care Clinton se astepta sa il castige. Carolina de Nord a trecut de asemenea, in tabara lui Trump, caruia i-a asigurat 15 electori.

In ceea ce o priveste pe candidata democrata, aceasta a castigat, printre altele, California (55 de electori) si New York (29).

O surpriza neplacuta a facut-o statul Virginia, unde Clinton a castigat la diferenta foarte mica de voturi.

In Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Arizona, New Hamshire, Nevada, Iowa si Utah, cursa este prea stransa pentru a face proiectii.

Trump a obtinut 48,5% din votul popular, adica aproape 50 de milioane dintre sufragiile numarate, potrivit Associated Press.

Clinton a primit circa 47.500.000 de sufragii, adica 46,9%.

[UPDATE, 6:29] Alegeri SUA: Clinton a castigat alegerile in Oregon si a obtinut inca sapte electori

Democrata Hillary Clinton a castigat alegerile in Oregon si a obtinut inca sapte electori, potrivit unei proiectii CNN.

De asemenea, Donald Trump va primi patru dintre cei cinci electori pusi in joc in Nebraska, nu trei, cum anunta prima propiectie din stat.

Astfel, Clinton se bucura in prezent de sustinerea a 197 de electori, in timp ce Trump are 216.

Potrivit analistilor, Michigan si Wisconsin ar putea fi statele care vor decide cine va fi urmatorul presedinte al SUA. In ambele, Trump conduce, potrivit rezultatelor partiale.

[UPDATE, 6:18] Alegeri SUA: Donald Trump castiga in Carolina de Nord si obtine sustinerea a inca 15 electori

Donald Trump castiga in Carolina de Nord si obtine sustinerea a inca 15 electori, potrivit unei proiectii CNN.

Acest lucru ii asigura sustinerea a 215 electori.

Carolina de Nord era unul dintre statele pe care republicanul trebuia sa le castige pentru a avea sanse sa ajunga la Casa Alba.

[UPDATE, 6:05] Alegeri SUA: Clinton a castigat in California, stat cu cel mai mare numar de electori

Hillary Clinton a castigat in California, stat cu cel mai mare numar de electori, 55, potrivit proiectiilor CNN.

De asemenea, democrata a castigat in Hawaii, stat cu patru electori.

Republicanul Donald Trumo a castigat in Idaho, stat cu patru electori.

Astfel, Clinton are in prezent 190 de electori, in timp ce Trump are 200 de electori.

[UPDATE, 6:00] Alegeri SUA: Trump a castigat in Florida, potrivit AP

Republicanul Donald Trump a castigat Florida, stat extrem de disputat, ce are 29 de electori in Colegiul Electoral, potrivit unei proiectii AP.

Republicanul a ajuns la 196 de electori

[UPDATE, 5:52] Alegeri SUA: Clinton castiga in Virginia si Colorado si ajunge la 131 de electori

Candidata democrata Hillary Clinton va castiga in Virginia, stat cu 13 electori, potrivit unei proiectii CNN. Agentia Reuters anunta victoria fostei sefe a diplomatiei si in Colorado, stat cu noua electori.

In aceste conditii, Clinton a obtinut sustinerea a 131 de electori, din totalul de 270 de care are nevoie pentru a castiga cursa pentru Casa Alba.

Donald Trump se bucura de sustinerea a 167 de electori.

Potrivit analistilor, Clinton trebuie neaparat sa castige in Pennsylvania, Virginia, New Hampshire si Michigan.

In Florida, cursa este extrem de stransa, iar estimarile s-au schimbat de mai multe ori pe parcursul numararii voturilor. Dupa numararea a 95% din sufragii, Donald Trump conduce, insa, cu 49,2% din sufragii, fata de 47,7% Hillary Clinton.

In Michigan, unde au fost numarate 29,% din voturi, Trump conduce cu 49.% din sufragii (937.388), fata de 46% (879.968) obtinute de Clinton.

O surpriza neplacuta pentru democrati o reprezinta statul Wisconsin, un fief al lui Obama, ce pune in joc 10 electori. Potrivit rezultatelor partiale, anuntate dupa numararea a aproape 50% din voturi, Trump a obtinut deocamdata 48,6% din voturile numarate (738.802), in timp ce Clinton are 46,2% din sufragii (701.845).

[UPDATE, 5:36] Alegeri SUA: Trump castiga in Ohio, stat cu 18 electori

Republicanul Donald Trump va castiga statul Ohio, care a pus in joc 18 electori, potrivit unei proiectii CNN.

Niciun candidat republican nu a castigat cursa pentru Casa Alba fara a castiga votul in Ohio.

In prezent, Donald Trump se bucura de sustinerea a 167 de electori, fata de 104 Hillary Clinton.

[UPDATE, 5:30] Alegeri SUA: Donald Trump a castigat in Minnesota si a obtinut sustinerea a inca 10 electori, ajungand la 149

Donald Trump a castigat in Minnesota si a obtinut sustinerea a inca 10 electori, ajungand la 149, potrivit proiectiilor CNN.

Democrata Hillary Clinton are in prezent sustinerea a 109 alegatori.

Potrivit analistilor, Clinton trebuie neaparat sa castige in Pennsylvania, Virginia, New Hampshire si Michigan.

In Florida, cursa este extrem de stransa, iar estimarile s-au schimbat de mai multe ori pe parcursul numararii voturilor. Dupa numararea a 95% din sufragii, Donald Trump conduce, insa, cu 49,2% din sufragii, fata de 47,7% Hillary Clinton.

In Michigan, unde au fost numarate 29,% din voturi, Trump conduce cu 49.8% din sufragii (724.112), fata de 45% (circa 655.000) obtinute de Clinton.

[UPDATE, ora 5:15] Alegeri SUA: Trump o devanseaza pe Clinton la votul popular, potrivit rezultatelor partiale ale votului

La nivel national, Trump are 48,9% din voturi, iar Hillary Clinton are 47% din sufragii, potrivit rezultatelor partiale anuntate dupa numararea a 44% din sufragii, relateaza CNN.

Astfel, Trump a fost votat de 29.008.268 de alegatori si o devanseaza pe Clinton cu 1.153.447 de voturi.

Fosta sefa a diplomatiei a obtinut 27.854.821 de voturi.

[UPDATE, ora 5:13] Alegeri SUA: Trump va castiga in Montana si ajunge la 139 de electori

Donald Trump va castiga in Montana, stat care pune in joc trei electori si ajunge la 139 de electori, din totalul de 270 pe care trebuie sa ii obtina pentru a ajunge la Casa Alba, potrivit proiectiilor CNN.

Donald Trump va castiga in Montana, stat care pune in joc trei electori si ajunge la 139 de electori, din totalul de 270 pe care trebuie sa ii obtina pentru a ajunge la Casa Alba, potrivit proiectiilor CNN.

In Iowa (6 electori), Nevada (6 electori), Utah (6 electori), cursele sunt prea stranse pentru proiectii.

CNN nu a estima deocamdata rezultatului votului din New Mexico, care a fost castigat de Hillary Clinton, potrivit Fox News.

Clinton are in prezent sustinerea a 139 de electori.

[UPDATE, ORA 5:00] Alegeri SUA: Clinton va castiga in New Mexico, stat care pune in joc cinci electori

Hillary Clinton va castiga in New Mexico, stat care pune in joc cinci electori, potrivit unei proiectii Fox News.

In aceste conditii, Clinton ajunge la 109 electori, in timp ce Trump are 136 de electori

[UPDATE, ora 4:50] Alegeri SUA: Clinton se bucura de sustinerea a 104 electori, iar Trump de sustinerea a 136 de electori

Hillary Clinton a castigat in Connecticut, stat care pune in joc sapte mari electori, iar Donald Trump a castigat in Louisiana (opt electori), potrivit proiectiilor AP si Reuters.

In aceste conditii, Trump se bucura de sustinerea a 136 de electori, iar Clinton de sustinerea a 104 electori.

[UPDATE, ora 4:45] Alegeri SUA: Republicanii isi pastreaza controlul in Camera Reprezentantilor

Republicanii isi pastreaza controlul in Camera Reprezentantilor, potrivit unei proiectii a NBC News. Rezultatul nu reprezinta o surpriza. Sondajele anticipasera o victorie a republicanilor in camera inferioara a Congresului.

Americanii aleg marti 34 dintre cei 100 de senatori si pe toti cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor.

UPDATE, ora 4:24] Alegeri SUA: Donald Trump o devanseaza pe Hillary Clinton la numarul de electori

Republicanul Donald Trump a devansat-o pe rivala sa democrata Hillary Clinton in privinta numarului de electori, potrivit proiectiilor CNN. Trump a castigat in Texas (38 de electori) si in Arkansas (sase electori), statul unde Bill Clinton a fost guvernator.

In total, Trump are in prezent 128 de electori, in timp ce Hillary Clinton a 97 de electori.

[UPDATE, ora 4:11] Alegeri SUA: Clinton castiga cei 29 de electori pusi in joc de statul New York

Democrata Hillary Clinton va castiga in statul New York, unde va obtine 29 de mari electori, potrivit proiectiilor CNN.

Pe de alta parte, Donald Trump obtine sustinerea electorilor din Kansas (sase), North Dakota (trei), South Dakota (trei), Wyoming (trei), dar si a trei din cei cinci electori din Nebraska.

Nebraska si Maine sunt singurele state unde electorii sunt repartizati proportional intre candidati, in functie de numarul de voturi. In restul statelor, castigatorul ia toti electorii.

In statele Arizona, Colorado, Louisiana, Michigan, Minnesota, New Mexico, Texas si Wisconsin, cursa este prea stransa pentru a fi facute proiectii.

In aceste conditii, Hillary Clinton se bucura de sustinerea a 97 de electori, iar Donald Trump de sustinerea a 84 de electori

[UPDATE, ora 4:00] Alegeri SUA: Trump isi consolideaza avansul in Florida; 91% din voturi au fost numarate

Donald Trump isi consolideaza avansul in Florida, arata rezultatele anuntate dupa numararea a 91% din voturi.
Republicanul a obtinut 49,1% din voturi si are un avans de peste 110.000 de sufragii in fata lui Hillary Clinton (47,8%).

[UPDATE, ora 3:40] Alegeri SUA: Trump castiga Alabama; diferenta dintre cei doi candidati este de doi electori

Republicanul Donald Trump va castiga in Alabama si a obtinut inca noua electori, relateaza CNN. CNN a confirmat si proiectia Reuters, potrivit careia Trump va castiga in Carolina de Sud.

In aceste conditii, Donald Trump are 66 de electori, iar Hillary Clinton 68.

In statul Arkansas, unde sotul lui Hillary Clinton a fost guvernator, cursa este prea stransa pentru a face o proiectie

[UPDATE, ora 3:20] Alegeri SUA: Hillary Clinton il devanseaza pe Donald Trump la numarul de electori

Hillary Clinton a castigat in Illinois (20 de electori), New Jersey (14 electori), Rhode Island (patru electori), Delaware (trei electori), Massachusetts (11 electori), Maryland (10 electori) si District of Columbia (trei electori), toate state traditional democrate, potrivit proiectiilor CNN.

Donald Trump a castigat in Oklahoma (sapte electori), Tennesee (11 electori) si Mississippi (sase electori).

In Florida (29 electori), Pennsylvania (20 de electori), New Hampshire (patru electori), cursa este prea stransa pentru proiectii.

In aceste conditii, Clinton se bucura de sustinerea a 68 de electori, iar Donald Trump 48.

UPDATE, ora 2:25:

Sustinatorii lui Hillary Clinton si Donald Trump au inceput sa se stranga pentru petrecerile pe care le organizeaza cei doi candidati, relateaza Associated Press. Cel putin 2.000 de oameni asteapta deja in Centrul de Conventii Jacob K. Javits, inchiriata de Clinton. Majoritatea oamenilor stau pe jos. Mai multe femei au venit imbracate in pantaloni, pentru a-i aduce un omagiu lui Clinton.

Madeline Walsh, studenta la Barnard College, a declarat pentru AP ca s-a imbracat in pantaloni pentru a arata ca este mai mult decat o simpla femeie. Oamenii au inceput sa se stranga si la hotelul Hilton unde va organiza Donald Trump o petrecere. Candidatul republican a decorat sala cu zeci de steaguri americane.

De asemenea, echipa de campanie a instalat o vitrina in care se afla articole de campanie de vanzare, inclusiv insigne si sepci cu sloganul “Make America Great Again”.

[UPDATE, ora 2:00] Alegeri SUA: Trump castiga in Kentucky si Indiana. Hillary Clinton in Vermont

Candidatul republican Donald Trump a castigat in Kentucky si Indiana, iar Hillary Clinton in Vermont, potrivit primelor proiectii anuntate de CNN. In Georgia, Virginia si Carolina de Sud, cursa este prea stransa deocamdata pentru a face proiectii, potrivit CNN. In aceste conditii, Trump are asigurata sustinerea a 19 electori, iar Clinton a trei.

Indiana si Kentucky sunt state traditional republicane. Benie Sanders, care a facut campanie alaturi de Clinton dupa investitura democrata, este senator de Vermont. Virginia (13 mari electori) a votat in 2008 si 2012 pentru Barack Obama, dar anterior a fost republican. Daca Donald Trump va castiga acolo sau daca diferenta este foarte mica, noaptea se anunta lunga pentru democrati.

Si Georgia (16 mari electori) este un stat care merita urmarit. Republicanii au trecut statul in fieful lor din 1996, dar sustinerea de care se bucura acolo s-a erodat. Donald Trump spera sa obtina primele sale victorii in Georgia si Carolina de Sud.

Stirea initiala:

Autoritatile electorale din cinci state cheie au inregistrat o prezenta ridicata la vot, care a dus la formarea unor cozi lungi la intrarea in sectiile de votare. Printre statele cheie care s-au bucurat de o prezenta ridicata la urne in ziua alegerilor prezidentiale din SUA se numara Colorado, Virginia, Georgia, Ohio si Wisconsin, informeaza CNN.

Colorado - peste 2,2 milioane de alegatori au votat anticipat, iar cursa ramane una stransa intre Hillary Clinton si Donald Trump. Autoritatile electorale precizeaza ca 771.745 de alegatori au votat anticipat pentru prezidentiabilul republican, in vreme ce democratii au primit 753.052 de sufragii, conform News.ro.

Virginia - autoritatile electorale au precizat ca prezenta la vot este puternica si extrem de ridicata. In Loudoun County, cel putin 57.382 dintre cei 238.498 de alegatori inregistrati au votat pana marti dimineata.

Georgia - a inregistrat cea mai mare prezenta la votul anticipat, unde peste 2.3 milioane de buletine de vot anticipate au fost depuse la urne sau prin corespondenta.

Ohio - autoritatile au precizat ca prezenta la votul anticipat a fost una puternica, dar nu istorica.

Wisconsin - prezenta la vot in cele mai mari comitate este extrem de ridicata. Peste 30% din alegatorii inregistrati au votat anticipat, iar autoritatile electorale cred ca pana la 70% dintre alegatori vor vota pana la finalul zilei.

Cele mai importante state, dupa numarul de colegii electorale, sunt Ohio, Florida, Iowa, Colorado, Texas si California.

Trump reclama frauda. Un judecator din Nevada a respins procesul demarat de avocati

Un judecator din Nevada a respins procesul demarat de avocatii lui Donald Trump, care viza contestarea votului anticipat in stat, relateaza BBC News. Echipa lui Trump poate contesta decizia la Curtea Suprema a statului.

Potrivit rechizitoriului, avocatii republicani solicita ajutorul in cazul contestarii alegerii electorilor din Nevada.

Donald Trump a declarat pentru Fox News ca are informatii ca masinile de vot din mai multe locuri schimba voturile pentru republicani in voturi pentru democrati, relateaza Reuters.

Intrebat daca el crede ca alegerile nu se vor incheia marti noapte, Trump a spus ca va trebui sa astepte sa vada “cum decurg lucrurile” inaintre sa accepte rezultatul. El a avertizat din nou ca sistemul electoral este fraudat.

“Vom vedea cum decurg lucrurile. Sa speram ca decurg bine si sa speram ca nu va trebui sa ne facem griji, adica sa speram ca vom castiga”, a spus Trump intr-un interviu telefonic.

Avocatii lui Donald Trump s-au prezentat marti dupa-amiaza in fata unei instante statale pentru a contesta votul anticipat din statul american Nevada, un semn ca reprezentantii campaniei republicane se pregatesc sa lanseze o actiune legala in cazul in care rezultatele alegerilor prezidentiale nu sunt favorabile.

Campania republicana a formulat o plangere impotriva lui Joe P. Gloria, responsabil cu inregistrarea alegatorilor in comitatul Clark din Nevada. Avocatii sustin ca Joe Gloria a cerut ca sectiile pentru votul anticipat sa ramana deschise cu doua ore peste programul stabilit in zonele locuite in special de minoritatile din apropiere de metropola Las Vegas.

Alegeri SUA: Obama a indeamnat alegatorii sa mearga la vot

Presedintele american Barack Obama a acordat marti sase interviuri la posturile de radio, in care a incurajat alegatorii sa mearga la urne si sa o voteze pe Hillary Clinton, relateaza Associated Press.

Obama a vizat in special electoratul din Orlando, Detroit si Philadelphia, orase din state unde cursa este foarte stransa intre Clinton si republicanul Donald Trump. Obama a declarat intr-unul dintre interviuri ca o continuare a reusitelor sale din ultimii opt ani depinde de succesorul sau in Biroul Oval, care trebuie sa fie un presedinte “stabil, destept si serios”.

El a laudat-o pe Clinton si a reiterat ca Trump nu este pregatit sa fie sef al statului. Liderul de la Casa Alba a dat asigurari ca increderea sa in poporul american nu a slabit, scrie news.ro.

Alegeri SUA: lupta stransa pana in ultima zi

Distanta in sondaje s-a redus in ultimele zile, insa Clinton a ramas favorita in ultimele ore inainte de alegeri, fiind creditata cu cele mai mari sanse sa obtina votul a 270 din cei 538 de electori, de care are nevoie pentru invinge in scrutinul prezidential. Ea detinea un avans de doua puncte procentuale in fata lui Trump, potrivit unei medii a scorurilor obtinute in cele mai importante sondaje de opinie la nivel national.

Lupta este stansa si in statele-cheie, insa democrata are de obtinut un numar mai mic de victorii in aceste state-cheie decat Trump pentru a deveni prima presedinta din istoria americana. Hillary Clinton si Donald Trump au tras ultimele "cartuse" luni, in mitinguri in care au incercat sa-i convinga pe indecisi, in ultima zi a unei campanii prezidentiale de o violenta fara precedent si al carei rezultat, cu o zi inainte de scrutin, ramanea foarte nesigur, relateaza Reuters.

Anchete de opinie o creditau pe candidata democrata cu un usor avans, insa fosta Prima Doamna stie ca nu poate sa lase garda jos in fata unui Donald Trump care a elecrizat dezbateri si a dezvaluit, prin stilul sau agresiv, o disensiune profunda, pana acum subiacenta, in natiunea americana.

Cu doar cateva ore inainte de "Election Day", un sondaj Economist-YouGov o credita cu un avans de patru puncte procentuale pe candidata democrata, cu 45% din intentiile de vot, in timp ce proiectul Reuters/State of the Nation ii atribuia 303 mari electori probabili lui Hillary Clinton si 235 lui Donald Trump.

Pentru a-i succede lui Barack Obama in fotoliul de la Casa Alba, unul dintre ei are nevoie de cel putin 270 de mari electori.

Sansele lui Trump vor depinde de rezultatul pe care-l va onbtine in Florida, North Carolina, Ohio si Michigan - unde sondajele ii plaseaza pe cei doi candidati cot la cot -, dar si in Pennsylvania - unde Clinton este creditata cu un avans de trei puncre procentuale. Pentru a obtine victoria, este necesar ca Trump sa iasa invingator in toate aceste state.

In cazul in care Trump pierde in doua dintre statele Florida, Michigan si Pennsylvania, Clinton practic va castiga alegerile. Hillary Clinton si Donald Trump si-au programat mitingurile de luni constienti de necesitatea de a-si face campanie pana la capat.

Clinton versus Trump: viziuni opuse

Pentru Donald Trump, adversara sa democrata este o personalitate "corupta", care ar trebui sa se afle in inchisoare si care incarneaza deriva elitelor de la Washington, colaborarea cu interesele private servite de globalizare si declinul unei Americi care traia in nostalgia unei grandori pierdute.

Pentru Hillary Clinton, rivalul ei este un jongler, un "entertainer", o fosta vedeta de reality-show, al carui temperament sangvinic, lene si personalitate misogina, homofoba, rasista si populista il descalifica sa devina cel mai puternic om din lume.

De o parte, un om de afaceri care nu a demonstrat vreodata ca are stofa unui presedinte, dar care a cristalizat resentimentul surd al unei mari parti a populatiei americane ce se considera abandonata de puterea federala.

De cealalta, o femeie competenta, la curent cu marile dosare actuale, dar care nu a reusit sa se debaraseze vreodata de reputatia de rebela, un pic aroganta si care cultiva gustul secretului, prea putin compatibil cu exigenta unei anumite transparente impuse celui sau celei care candideaza la magistratura suprema.

Cazul mesageriei private pe care a folosit-o pe cand era sefa diplomatiei americane a urmarit-o pana in ultima zi. FBI-ul tocmai a confirmat, duminica, faptul ca nu exista motive s-o urmareasca penal.

Interventia politiei federale in aceasta campanie prezidentiala - sau mai degraba lipsa retinerii impuse de traditie - a bruiat si mai mult reperele si a sfarsit prin a-i debusola pe alegatorii indecisi.

Aproape 24 de milioane de oameni au votat de la anuntul directorului FBI James Comey, saptamana trecuta, cu privire la redeschiderea anchetei. Este vorba de mai mult de jumatate dintre cele 42,5 milioane de voturi exprimate anticipat pana luni dupa-amiaza, potrivit unor date Associated Press.

Doua viziuni radical opuse ale Statelor Unite s-au infruntat, fara ca vreuna dintre ele sa se impuna clar sau sa-si demonstreze pertinenta.

[UPDATE, ora 10:09] Donald Trump a facut un apel la unitate in discursul sau de acceptare a victoriei

Republicanul Donald Trump a lansat un apel la unitate catre toti cetatenii americani in discursul sau de recunoastere a victoriei in alegerile prezidentiale din Statele Unte. De asemenea, noul presedinte american a spus ca este timpul ca americanii sa isi vindece ranile lasate in urme de diviziune.

”Este timpul sa ne unim. Promit fiecarui cetatean ca voi fi presedinte pentru fiecare american, iar aceasta pozitie este extrem de importanta pentru mine. Pentru cei care au ales sa nu ma sustina, si au fost destui, lansez un apel pentru unitate”, a precizat Donald Trump.

Sursa foto: chrisdorney/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri